Istorija grada

Barselona(katal. Barcelona) je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barcelona na severoistoku Španije. Nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 kilometara od Pirineja i granice sa Francuskom,u dolini koja je okruzena morem na istoku, planinskim vencem Sijera de Koljserolа(katal. Siera de Collserola) na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na severu rekom Besos. Prema poslednjem izveštaju Španskog zavoda za statistiku iz 2006.godine, sam grad Barcelona broji 1.605.602 stanovnika.Barcelona sa okolinom broji 3.161.081  stanovnika i ima povrsinu od 633km². Barcelona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka a aerodrom u Barceloni je drugi po velicini u Spaniji.Grad je takodje i bitna turisticka destinacija  i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasledje,od kojih se posebno isticu arhitektonska dela Antonija Gaudija(katal.Antoni Gaudi) i Ljuisa Domeneka i Montauera (katal.Lluís Domènech i Montaner) od kojih je UNESCO mnoge proglasio svetskom bastinom. Barcelona je bila domacin važnim svetskim dogadjajima,koji su doprineli tome da postane veoma poznat i posecen grad. Najbitniji su Svetska izlozba 1888. i 1929.godine,Letnje Olimpijske Igre 1992. godine,i Forum Kultura 2004.

Istorija grada - Prvi tragovi čoveka na teritoriji na kojoj se danas nalazi Barcelona datiraju od pre 4000 godina,krajem neolita (2000-1500 pne.) Postoje zapisi iz 7 veka i 6 veka pne.u kojima se pominje naselje Barkeno iberskog naroda Lajetanaca.Izgleda da je u to doba takodje postojala i jedna grcka kolonija po imenu Kalipolis,iako istoričari jos uvek ne mogu da se slože o tačnom položaju ove kolonije.Tokom Drugog punskog rata naseljavali su je jedno vreme Kataginjani,da bi ga kasnije preuzeli Rimljani. Rimljani su pretvorili grad u vojnu tvrđavu-kastrum-ciji je centar bio malo uzvišenje pod nazivom Taber(danas deo Barcelone koji se zove Sijutat Velja (katal.Ciutat Vella)što znaci Stari grad)Rimljani su gradu promenili ime u Kolonija Julija Avgusta Faventija Paterna Barsino, koji se nalazio upravo na mestu gde se sad nalazi Trg Sant Djaume.Ostaci rimskih zidina se jos uvek  mogu videti u starom gradu. Neke rimske zidine su poslužile kao temelji za Katedralu,za koju se kaže da je započeta jos od davne 343.godine.Godine 415. grad su osvojili Vizigoti pod vodjstvom Ataulfa,pretvorivši ga u prestonicu hispanske Vizigotske kraljevine,mada su je brzo premestili u Toledo.Mavari su osvojili grad između 717-718 ali se nisu dugo zadržali.Godine 985.Mavari su napali i uništili Barcelonu.Kako Franacka drzava nije pružila pomoć svom vazalu,godine 988 grof Borelj II se priglasio iberskim vojvodom i markizom po božijoj milosti,što je značilo raskidanje vazalskog odnosa sa Francima i uspostavljanje nezavisnosti.Barcelona se brzo oporavila od muslimanskog unistenja i 1010.je uzvratila udarac napadom na Kordobu ,najveći muslimanski grad na tlu Iberijskog poluostrva,i opljackala ga odnevši pozamasan plen.U sledećim vekovima, razne katalonske grofovije su se ujedinjavale pod vrhovnom vlašću grofova od Barcelone,putem bracnih i rodbinskih veza.Ta ujedinjenja su ukljucivala veliki deo današnje južne Francuske.Istovremeno su se teritorije Barcelone prosirile na racun muslimanske teritorije.Od tog momenta,gotovo je nemoguće razdvojiti istoriju  od Barcelone od istorije Katalonije.Godine 1137. grof Barcelone,Ramon Berenger IV se ozenio cerkom kralja Aragona,cime se Kraljevina Aragon i Grofovija Barcelona ujedinjuju pod zajedničku krunu Aragona,ciji ce vladari od tada imati titulu kralja Aragona i gofa od Barcelone.U daljoj istoriji u sastav Kune Aragona su se dalje prikljucile razne kraljevine do njenog konačnog ujedinjenja sa Krunom Kastilje koje je postignuto sklapanjem  braka između Ferdinanda od Aragona i Izabele od Kastilje 1479 godine.

 Turizam -  Barcelona nudi mogućnosti posetiocu da peske obilazi delove grada koji su od turistickog značaja,kao sto su ostaci rimske kulture,srednjovekovni grad i četvrti katalonskog modernizma.Karakteristicna je urbanistička podela na blokove i dugacke avenije koje spajaju krajeve samoga grada, a najduža ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

Početna stranica