KLIMA

Klima Srbije pretežno je umjereno-kontinentalnog karaktera sa stepskim osobinama na sjeveru u Vojvodini i istoku u Negotinskoj krajini; na zaravnjenim dijelovima Staroga Vlaha u jugozapadnoj Srbiji i na najvišim planinama klima ima planinske karakteristike s kratkim svježim ljetima i oštrim dugim zimama. Poznato je da Sjenica na nadmorskoj visini od 1015m ima prosječnu temperaturu zraka u januaru -5,3 °C, a u julu tek 16,3 °C.

Srednje januarske temperature zraka u najvećem se dijelu kreću između 0 i -2 °C, u višim planinskim krajevima između -2 i -4 °C. Julske srednje temperature zraka veće su od 22 °C u Vojvodini i Pomoravlju te Negotinskoj krajini, a u planinskim krajevima i na visoravnima manje od 18 °C. Srednje godišnje temperaturne amplitude najveće su u Banatu i Negotinskoj krajini vise od 24 °C.

Pojedini dijelovi Srbije ubrajaju se u stepska područja. To su sjeveroistočni dijelovi Vojvodine gdje npr. u Kikindi padne samo 589 mm padalina, u Senti 569mm godišnje. Srednje i južno Pomoravlje čiji je predstavnik Niš ima 555 mm, Leskovac 587 mm, i td. Godišnji režim padavina ima dva maksimuma, primarni, u kasno proljeće i sekundarni, u kasnu jesen; zime i ljeta su sušni periodi. U Vojvodini i Pomoravlju snježni se pokrivač zadržava na tlu do 40 dana, u ostalim, višim dijelovima preko 40 dana, a na najvišim planinama preko 120 dana.

                         

NAZAD