Glavna Egipatska Bozanstva

                   

AMON RA

 

Egipcani su Sunce na izlasku nazvali bogom Kheperom - praiskonskim bogom koji je u sebi nosio klicu života i koji samo što nije izronio iz haosa nepregledne vodene mase nazvane Nun, snazno i mocno. Sunce u podne nazvali su  bogom Ra - bog koji dolazi iz tako dalekog doba da mu je znacenje nepoznato i na kraju Sunce na zalasku nazivali su Atum - onaj koji dovrsava dan, da bi se ujutro probudio kao Ptah - onaj koji zapocinje dan. Dakle, ako se vratimo drevnoj prici Egipcana jasno je vidljivo da se Atum razvio iz lika boga Khepera koji je nosio u tamnim vodama Nuna klicu života, te da je Atum stvorio bogove i ljude. Na kraju kada se u 'barki od milion godina' pojavi jedan od ovih likova bogova niko ne nedostaje, jer drevni su Egipcani pojavom jednog od spomenutih oblika bogova smatrali da su s njim prisutna i ona druga dva. Amon Ra, ili vrhovno bozanstvo je zapravo jedan bog u tri lika, ili u tri faze svog života.

OZIRIS  

Oziris je egipatski bog podzemnog svijeta. Njegov je grčki pandan Dionis. Ozirisovo lice prikazuje se u zelenoj boji, koja pokazuje da je umro, a drži i faraonski štap, na glavi mu je izdužena kruna atef. Svi su faraoni identifikovani s njim nakon smrti.Geb, bog Zemlje, i Nut, boginj neba, imali su 4 djece, Ozirisa, Izidu, Neftis i Seta. Izida i Oziris su bili blizanci, te su bili zaljubljeni u utrobi svoje majke Nut. Kad su rođeni, Izida i Oziris su se vjencali, iako u pocetku nisu imali djece. Neftis se udala za Seta iako ga je mrzila. Medjutim Set je bio ljubomoran na Ozirisa te je odlucio ubiti brata.Prerušio se u krokodila i napao ga. Kasnije je Anubis oživio svog oca i Oziris je vakrsnuo. Postao je vladar podzemnog raja, Duata, boravista mrtvih. Njegova zena je dosla k njemu i zacela Horusa, boga sokola, što je prikazano u hramu u Denderi.

                                    NUN                     

                       

Prema mitu iz Heliopolisa, Nun je bio ogroman okean. Iz njega je izronio brezuljak, a na njemu bog Sunca, Ra, Amon-Ra ili Atum. Oni su se pojavili iz lotosovog cvijeta. Bog Sunca je potom ispljunuo Sua i Tefnut, blizance, koji su postali roditeljima Geba i Nut. I tako je nastao svemir. Ali Nun nije nestao. On okruzuje nebo koje je zbog njega plavo. Okruzuje i Geba, Zemlju, i predstavlja sva mora. U mnogim hramovima je Nun prikazan kao sveto jezero, a u Karnaku je napravljeno umjetno jezero u sjecanje na okean iz kojeg je izronilo Sunce. U mitu iz Hermopolisa postoje dva Nuna - okean i bog vode, sa svojom zenom Naunet (Nunet). Nun je izgledao kao covjek s bradom, a imao je plavu kozu.

                                  

                 IZIDA

Izida je u egipatskoj mitologiji boginja plodnosti, ljubavi i medicine. Pojavljuje se u mnogim egipatskim pricama kao mocna carobnica. Egipcani su je najcesce predstavljali s hijeroglifskim znakom na glavi. Grčki pandan joj je Demetra. Izida se udala za svog brata Ozirisa i oni su postali vladari Egipta. Krenuli su zemljom poducavati narod zemljoradnji, tkanju, arhitekturi i molitvi. Mnogo su dobrog ucinili za narod Egipta. Dolina Nila je zazelenjela pod vrtovima, vocnjacima i njivama, narod je poceo nositi fina odijela, graditi hramove i gradove. A tada je zlobni Set posijao klicu zla nad Egiptom. Ubio je Ozirisa, ali ga je Izida uz mnogo napora ozivjela, a pomogao joj je njezin necak Anubis, bog-sakal. Izida je pomagala ljudima i bogovima. Pomagala je pri teškim porodima, lijecila mocu govora. Izida je bila najomiljenija boginja u Egiptu koja je mnogostruko pomogla egipatskom narodu.

 

 

 

 

HOME PAGE

                HORUS     

Nakon Ozirisovog vaskrsnuca, Izida je otisla svom muzu. Zacela je Horusa, ali ga je rodila u tajnosti. Naime, Ozirisov i Izidin brat Set, koji je ubio Ozirisa, vladao je okrutno nad Egiptom, iako je pravi prijestolonasljednik bio Horus. Izida je skrivala Horusa u delti Nila, a pomagao joj je Thoth. Jednog dana je Horusa ugrizao škorpion. Thoth je, na srecu, izvukao sav otrov, a Ra je dotle zaustavio put po nebeskom svodu. Horus je zato u liku djeteta bio zastitnik djece. Kad je odrastao, zauzeo se za svoje prijestolje na Sudu bogova. Sudom je predsjedavao Ra, vladar bogova, a kraj njega je još bila Hathor. Ra je zastupao Seta, tvrdeci kako je Set strasniji i mocniji. Izida i Thoth su dosli braniti Horusa. Sudjenje se zahuktavalo, i bogovi su se obratili Majci Bogova, boginji Neit, koja je razmislila i odabrala Horusa. Set se nije složio pa je pokušao silom prevariti Izidu i oteti presto. To je ucinio tako što je Horusu izbio lijevo oko, Mjesec. Ipak Horus je pobjedio i dosao na presto a kasnije se ozenio Hathor, i imao 4 sina.

                       SET       

Set je egipatski bog pustinja. Najcesce se predstavlja glavom zivotinje slicne vuku,sakala. Egipcani su nosili amajlije posvecene njemu tokom bitke. Bio je postovan u Donjem Egiptu, kao njegov zagovornik. Poslije je demonizovan.
Set i njegov brat Oziris se nisu voljeli i Set je bio ljubomoran jer je Neftis,njegova zena, voljela Ozirisa. Zato je i otisla Ozirisu i rodila mu Anubisa. Anubisa je ostavila zbog njegovog izgleda, te je Anubisa podigla Izida, njegova tetka. Neftis nikada nije priznala sina, te se razvela od Seta. On je tada smislio plan za ubistvo svog brata.Naime, bio je jut sto vlada pustinjama, jer su one prasnjave i neplodne, dok je Geb Ozirisu dao manji dio Egipta, ali plodan, uz dolinu Nila. Set je vladao, ali su Neftis i Izida uz pomoć Anubisa ozivjele Ozirisa. Set se jos morao boriti s Horusom, Ozirisovim sinom.Hathor je pomogla Horusu, čarobnim napitkom te je Horus pobijedio i Set je bio prisiljen povuci se.Set je smatran biseksualcem, jer je imao zenu Neftis, ali je takodje bio u vezi s Horusom nakon borbe. Naime, nekoliko je puta zvao Horusa k sebi te ga pokušao silovati, ali je Izida to saznala i kaznila Seta zbog njegove nastranosti.