GRADOVI

 

         Glavni grad Rusije je Moskva (9 mil. stanovnika). Ovaj grad je smjeten na strane istoimene rijeke. To je veliki industijski i saobraajni centar. U gradu se nalazi Moskovski univerzitet "Lomonosov", Akademija nauka, mnoga pozorita, biblioteke, muzeji i druge kulturne ustanove. Najveca znamenitost grada je Moskovski Kremlj-tvrdjava i centar politickog odluivanja u Ruskoj Federaciji.

 

 

         Prije Oktobarske revolucije (1918 god.) glavni grad Rusije bio je Sankt Petersburtg (4.3 mil.stanovnika). Smjesten je sa obje strane rijeke Neve, kod usca u Finski zaljev. Ovaj grad je star samo 200 godina. Osnovao ga je car Petar Veliki kao "prozor" Rusije prema Evropi. Sankt Petersburg je lijep grad i najveca luka Rusije. Poznat je po istorijskim i arhitektonskim spomenicima. U okolini grada se nalaze bive carske ljetne rezidencije.

 

          Volgograd je grad heroj, poznat po herojskoj odbrani od Nijemaca u Drugom svijetskom ratu, koja je trajala 200 dana. Sada mu je vraen stari naziv Carici.

 

          Ekaterinburg (bivsi Svedrlovsk) je najvei grad na Uralu. U njemu se nalazi najvee preduzee za tesku mainogradnju u Rusiji "Uralmas". Grad je vana saobraajna raskrsnica.

 

          Murmansk je najvei grad i luka na sjeveru evropskog dijela Rusije. Drugi po veliini je Arhangelsk, centar drvne industije.

   

 

           U junom dijelu evropske Rusije, prema Kavkazu, najvei grad je Rostov na Donu-veliko rijeno pristanite. Znaajni su Jekaterinoslav-crnomorska luka i Soci- poznato morsko odmaralite.

 

            U Sibiru je najvei grad Novonikolajevsk (bivsi Novosibirsk), poznat po mainogradnji, hemijskoj industriji i Akademiji nauka. Na Dalekom Istoku veliki gradovi su Vladivostok (morska luka) i Habarovsk (na rijeci Amur). Sjeverno od njih je luki grad Magadan.

 

 

Poetna strana