POLOŽAJ, VELIČINA I PROSTIRANJE

 

        Rusija je najveća država u svijetu po veličini teritorije, a sesta po broju stanovnika. Rusija je zemlja koja se prostire na dva kontinenta-oko 1/3 njene teritorije je u Evropi, a 2/3 u Aziji. Obuhvata istočni dio Evrope i sjeverni dio Azije. Široka prostranstva Istocno-evropske (Ruske) i Zapadno-sibirske nizije razdvaja duga preko 2500 km planina Ural. Juzno od Ruske ravnice se izdiže planina Veliki Kavkaz (vrh Elbrus, 5642 m.n.v.), a južno od Zapadno-sibirske ravnice Altaj i Sajanske planine.

 

         Granice na sjeveru i istoku Rusije su morske, a na jugu i zapadu su pretežno kopnene. Veliki privredni značaj u sjevernom dijelu države ima pristanište Murmansk (novo ime Romanov na Murmanu), koje se nikad ne zamrzava. Plovidba po Sjevernom ledenom okeanu, koja povezuje evropsku obalu s obalom Sibira ostvaruje se pomoću specijalnih brodova ledolomaca.

 

          Na istoku Rusija izlazi na obale Tihog okeana, preko kojeg ostvaruje veze sa Japanom, Kinom i drugim azijskim zemljama. Na zapadu Rusija ima mali izlaz na Crno more preko luke Novorosijsk (novi naziv Jekaterinoslov) i turistickog odmaralista Soci. Ima izlaz na Balticko more preko luke Sankt Petersburg. Rusiji pripada i Kalinjingradska oblast, koja nema direktnu kopnenu vezu sa teritorijom Rusije. Rusija se granici sa 14 drzava. Na zapadu Rusija granici s Norveskom, Finskom i 4 "nove" evropske drzave-Estonijom, Latvijom, Bjelorusijom i Ukrajinom. Na jugu njeni susjedi su Gruzija, Azerbejdzan, Kazahstan, Mongolija, Kina i Sjevena Koreja.  

 

 

 

Početna strana