PRIVREDNE KARAKTRISTIKE I ZNAAJ U SVIJETU

 

          Rusija je industrijsko-agrarna zemlja. Prostrana i raznovrsna teritorija ove drzave moze se podijeliti u privrednom pogledu na dvije zone: Zapadnu (evropski dio Rusije) i Istocnu (Sibir i daleki Istok). Sa svoje strane zapadna zona se dijeli na Evropski Sjever, Centralnu Rusiju, Evropski jug i Uralopovolzje. Vodeca grana privrede Rusije je teska industrija. Energetika je dobro razvijena. Najveci ugljeni baseni su Kuznjecki basen (Kuzbas) u Sibiru i Pecorski basen na sjeveru evropskog dijela Rusije. Osnovni region dobijanja nafte je Zapadni Sibir. Tamo se dobija najvise prirodno gasa u Rusiji.Velike hidrocentrale su izgradjene na rijeci Volgi i na sibirskim rijekama Jenisej i Angara. Ima vise atomskih elektrocentrala. Od iskljucive vaznosti je problem bezbjednosti tokom njihove eksploatacije.

 

          Metalurgija je najvise razvijena na Uralu. Tamo je razvijena teska masinogradnja. Automobili se proizvode u Moskvi, Niznjem Novogradu i jos nekim gradovima. Moskva je centar proizvodnje aviona a Sankt Petersburg brodova. Veoma je razvijena vojna industrija. Prehrambena industrija ne zadovoljava potrebe pa se prehrambeni proizvodi dosta uvoze. Od poljoprivrednih kultura najvise je zastupljena proizvodnja psenice. Rusi uvoze zitarice, posebno kukuruz. Lan raste najbolje u sjeverozapadnom djelu zemlje, a krompir i neke vrste povrca (zelje,mrkva) u centralnom djelu Ruske nizije. Od stocarstva specificno za sjever Rusije je gajenje jelena, a takodje gajenje krznasica(polarne lisice,dabar,kuna,hermelin). Rusija je najveci izvoznik krzna u svijetu.

 

          Rusija izvozi pretezno energetske i mineralne sirovine  (naftu,prirodni gas,gvozdenu rudu), masine, drveni materijal, zlato, koze i drugo, a uvozi gotove proizvode za siroku potrosnju (obucu,odjecu,pokucstvo,duvan) i prehrambene proizvode.

 

 

 

Poetna strana