STANOVNIŠTVO I DRUŠTVENO UREĐENJE

 

          Etnicka i nacionalna struktura stanovnistva Rusije je slozena. Na teritoriji Rusije zive mnogi narodi, od kojih su najbrojniji Rusi-preko 130 miliona ljudi. Ruski narod je dao veliki doprinos u razvoju svjetske kulture i nauke. On je dao pisce kao sto su Dostojevski, Tolstoj, Puskin, Jasenjin; slikare kao Rjepin i Siski; kompozitore kao Cajkovski i Musorgski; naucnike kao Lomonosov, Mendeljejev, Saharov i drugi. Rusi su dali istorijski doprinos ocuvanju i sirenju pravoslavne hriscanske vjere. Medju Rusima i Srbima postoje tijesne istorijske i kulturne veze.

 

          Od ostalih naroda poznati su Tatari, Cuvasi,Baskiri. Oni zive u srednjem Povolzju i porjecju Kame. Manji narodi su Komi i Kareli koji zive na sjeveru Rusije, Dagestanci, Cecenci i Ingusi koji zive na Sjevernom Kavkazu; Jakuti,Burjati i drugi narodi koji zive u Istocnom Sibiru i na Dalekom Istoku.

 

          Srednja gustina naseljenosti iznosi 9 st./km 2. Razmestaj stanovnistva je neravnomjeran. Najgusce je naseljen evropski dio, posebno centralni region, Povolzje i Ural (30-40 st./km 2). U Sibiru stanovnistvo je vise grupisano u gradovima duz Transsibirske magistrale i u juznom dijelu Dalekog Istoka (Priamurje i Primorki kraj). Na evropskom sjeveru i u Sibiru gustina stanovnistva je vrlo mala (oko 20 st./km 2). Kao visenacionalna drzava Rusija je po svom drzavnom uredjenju fedracija, koja u svom sastavu ima nekoliko razlictih nacionalnih oblika autonomije. Sastoji se iz 21 republike (od toga 16 u evropskom a 5 u azijskom dijelu Rusije), 52 oblasti, 9 autonomnih okruga i 6 krajeva. Rusija je clan Zajednice nezavisnih drzava. Sa Bjelorusijom je sklopila poseban savez.

 

                 

 

 

 

Početna strana