Kultura Grcke


Sport:

Fudbalska reprezentacija Grcke predstavlja Grckuu medjunarodnim fudbalskim takmicenjima, pod upravom Fudbalskog saveza Grcke. Aktuelni su evropski prvaci.Prvo pojavljivanje Grcke na velikim takmicenjima je bilo na Evropskom prvenstvu 1980.u Italiji ,ali su bili bez pobede do prvog susreta na Evropskom prvenstvu 2004. u Portugalu kada su porazili domacina Portugal rezultatom 2-1. Grcka je iznenadjujuce osvojila prvenstvo, pobedivsi u cetvrtfinalu branioca titule Francuze, favorizovanu Cesku u polufinalu i Portugal u finalu. Sve tri pobede u predtakmicenju dobijene su rezultatom 1-0. Kladionice su pre prvenstva Grcima davali vrlo male sanse, izmedju 80-1 do 150-1. Dok su jedni osporavali titulu zbog odbrambeno orijentisane i neatraktivne igre, drugi su slavili selektora Nemca Ota Rehagela, koji je postao grcki nacionalni junak.Grci se nisu uspjeli plasirati tokom svetskog prvenstva odrzanog 2006.godine u Njemackoj.

Hrana:

Ako ste sada pomislili da Grcka ima slicnu hranu onoj u Bosni i Hercegovini niste u pravu. Ili ne skroz. Tu i tamo se nadje jelo slicnog izgleda i imena, ali ukus je nekako poseban. Ukoliko imate zelje, vremena i naravno novca pa ove godine za destinaciju izaberete bas Grcku, prvo sto ce Vam zapasti za oko je abnormalno koristenje maslinovog ulja kod pripremanja hrane. Cak i par obicnih jaja na oko pliva u moru maslinovog ulja. Nemojte dozvoliti da Vas ovo prevari, jer ovako pripremljena hrana je prije svega zdrava, a osim toga stvarno je ukusna. Savjetujemo Vam da se odmah pripremite da u Grckoj necete naici na pecenje, kao u Jablanici, osim ako ga sami ne pripremite.

Svi grcki restorani i taverne na jelovniku imaju souvlaki (grilovano meso i povrce) a grcki restoran koji ne nudi souvlaki jednostavno ne postoji. Vjerovatno ce te pomisliti da grci zive od ovog jela, ali ukoliko kojim slucajem upoznate neku grcku familiju pa Vas oni pozovu na rucak ili veceru upoznat ce te jela za koja niste znali, sastojke koji za Vas jos ne postoje i ukus koji ce Vam ostati u trajnom sjecanju. Veliki broj grckih jela u sastavu ima mljeveno meso, a ako zurite da vidite sve sto se vidjeti moze za kratkog godisnjeg odmora onda se prihvatite grcke "fast food" hrane tj. Gyros-a. Sad se pitate sta je Gyros? Gyros najvise lici kebabu, a kada se na meso doda malo salate, zacina i tsatziki dobijete hranu nakon koje ce te prste polizati. Na kraju krajeva ne kosta skoro nista.Sica.

Ako ste ljubitelj ribe onda Vam od srca cestitamo. U Grckoj na jelovniku ima toliko vrsta ribe koja je pripremljena na toliki broj nacina da bi sada komotno mogli napisati knjigu o ovom djelu jelovnika. Nemojte da Vas prepada cijena jer kod ribljeg jelovnika nisu prikazane po porciji vec po kilazi.
 

 

I Feta sir ce te naci u velikom broju jela, a zasto i nebi kada je vec toliko dobar. Tacno je da se Feta sir najcesce povezuje sa grckom salatom, ali se koristi i u jako velikom broju jela sa mesom, nekim kolacima (dobro ste procitali), a mozete ga vidjeti u raznim oblicima, bojama i ukusima sve u zavisnosti od toga gdje je i od koga proizveden.
 

Muzika:

Grcka muzika je dosta specificna po svom karakteru.Najslusanija muzika u Grckoj je pop muzika,mada ona vise ponekad lici na nasu zabavno-folk scenu sa primesama buzukija i laganih morskih tonova.Medju najpoznatije grcke izvodjace ove muzike spadaju Keti Garbi, Ana Visi,Andjela Dimitri,Natasa Teodoridu,Antonis Vardis, Dimitris Kokotas,Lena Papadopulo...Druga vrsta muzike,neka vrsta lagane,morske moderne muzike bez primesa folka(kao Zeljko Samardzic, Mikan Kozomora,Sasa Vasis kod nas)su Jorgos Mazonakis, Stamatis Gonidis,Sakis Ruvas... Moderna pop-dance muzika je malo manje popularna u Grckoj,a predstavnici su joj Despina Vandi,Triantafilos...Pevaci,cije albume mozete da uzmete u nekoj radnji,a da sigurno ne pogresite su svakako i Dimitris Kokotas, Nikos Karveljas,Hristina Farmaki, Glikeria, Cik-Cak,Elefterija Arvanitaki...Posebna prica bi bila o legendi grcke muzike Mikisu Teodorakisu.