GIT

GIT je open source programsko rješenje za praćenje promjena u tekstualnim i drugim datotekama koje se mogu tretirati kao tekstualne.Ovo programsko rješenje je nastalo 2006. godine.

Karakteristike

Osnovna razlika između GIT-a i drugih programskih rješenja za praćenje promjena u datotekama leži u činjenici da GIT projekte svim korisnicima distribuira u cijelosti, sa svom istorijom izmjena, a ne samo aktuelnu verziju koda. Na ovaj način omogućen je rad s programskim kodom i kada programer nije direktno povezan mrežom, odnosno moguće je jednostavno pregledavanje promjena bez dodatnih preuzimanja s servera.

Zbog svog načina distribucije programskog koda GIT je primjer kako se jednostavno može obavljati nelinearno implementiranje potrebnih promjena. U osnovi, to znači da različiti programeri implementiraju svoje promjene u finalnu verziju te se nakon prenosa takvih verzija na centralni poslužitelj obavlja finaliziranje same verzije. Ovakav način rada s promjenama ujedno omogućuje da se podijeli posao oko prihvaćanja promjena pojedinim programerima ili urednicima.

Da bi se omogućio pouzdan rad ovako kompleksnog praćenja promjena programskog koda, svaka prihvaćena promjena je rezultat svih prethodnih promjena te je potreban poseban sistem koji će to obaviti brzo i efikasno, a kao rezultat toga nije moguća izmjena prethodno prihvaćenih promjena.

U radu se pojavljuju datoteke koje se više ne koriste ili su odbačene, a s obzirom da se distribuiraju sve promjene i sav kod, GIT ima efikasan sistem za rad s tavim datotekama.

Za stvaranje finalne verzije programskog koda projekta GIT, u osnovi, koristi tri mehanizma:

  • octopus - osnovni način koji koristi povezivanje više različitih finalnih verzija
  • recursive - napredna verzija tradicionalnog sistema
  • resolve - tradicionalni sistem

Komunikacija s GIT servera moguća je putem HTTP, HTTPS, rsync ili SSH protokola. Također, da bi se povećala baza klijenata, omogućen je pristup i klijentima koji za komunikaciju koriste SVN (git-svn).

Dodatne alate koji pojednostavljuju ili unaprjeđuju rad s GIT-om moguće je pronaći i na linku GIT Interface Tools

Danas GIT koristi širok spektar projekata kao što su Linux Kernel, Perl, Eclipse, Gnome, KDE, Qt, Ruby on Rails, Android, PostgreSQL, Debian, X.org.

Brzina i stabilnost

GIT je zamišljen da bude brzo i stabilno programsko rješenje. Danas ovu tvrdnju potvrđuje Mozilla koja ga koristi za razvijanje programskih rješenja kao što su FireFox i Thunderbird. Rezultati testiranja su pokazali da je brzina rada i jednostavnost širenja značajno bolja nego kod bilo kojeg drugog programsko rješenje iste klase.

 

Otvaranje naloga na GitHub-u, postupak:
  1. Kliknemo na 'Sing up for GitHub'
  2. Otvori nam se novi prozor u koji je potrebno unijeti odgovarajuće podatke.
  3. Unosimo naše podatke.
  4. Zatim idemo na 'Create an account' , nakon toga naš nalog je otvoren


Index