ZAKLJUČAK

 

    Danas u svijetu postoje mnoge tehnologije za rad sa skladištenim podacima. Izbor prave tehnologije je veoma bitan za rad konkretne aplikacije. U većini slučajeva baze podataka su vrlo korisne i, u stvari, omogućavaju nam mnogo više od običnog provjeravanja prosjeka itd. Danas se baze podatake koriste u raznim bibliotekama, školama, videotekama i sl. jer su pogodnije od gomile papira na kojima svaki dan izračunavamo nešto. Uz računar i baze podataka posao je brži, više se isplati i nudi nam više sigurnosti u tačnost rezultata. Tako se uz baze podataka lako može napraviti neki program u koji unosimo podatke o iznajmljenim knjigama, filmovima ili o mjesečnoj potrošnji novca.
    Što se tiče Access-a 2003,mi znamo da je to program kompanije Microsoft koji služi za upravljanje bazama podataka. Program Microsoft Access je zasnovan na vrsti sistema koja podatke sprema u tabele. Ona koristi istoimene vrijednosti iz dvije tabele za stavljanje u odnos (relaciju) informacija u jednoj tabeli, prema informacijama u drugoj.
    Sada mi postavljamo jedno pitanje. Da li je Access 2003 ili bilo koja druga programska knjiga iz paketa Microsoft bolja u pisanoj ili elektronskoj formi? Odgovor je jasan. Naravno da je bolja u elektronskoj formi jer nam putem animacija nudi lakše učenje gradiva. Tada nam ne trebaju nikakvi instruktori,jednostavno izaberemo poglavlje koje želimo učiti,otvorimo ga i pratimo korake animacije,a pored toga još imamo objašnjenja i napomene na koje trebamo obratiti pažnju i to je sve. Ovakav vid učenja nam nudi daleko vidljive i bolje rezultate.

«-nazad