DREAMWEAVER I NJEGOVA OSNOVNA NAMJENA

Macromedia Dreamweaver MX je program za izradu web stranica, a njegova osnovna prednost je da omogućava vizuelno projektovanje i uredjivanje, kao i neposredno pisanje HTML koda. Ovaj program omogućava izradu dinamičkih web sadržaja koristeči serverske jezike kao što su ASP, ASP.NET, JAVA, PHP, COLD FUZION, MARKUP LANGUAGE (CFML). Vrijeme izrade u ovom programu se znatno skraćuje, i to jer on i napredne tehnike čini pristupačnim i olakšava njihovu upotrebu. Macromedia Dreamweaver MX je vrlo fleksibilan program koji objedinjuje velike mogućnosti projektovanja i programiranja te tako postaje vrlo koristan alat kako početnicima i onima sa nešto manje iskustva, tako i iskusnim korisnicima.

Ovaj alat ima mnogobrojne prednosti u odnosu na neke drugi čime su strtučnjaci iz Macromedia-e postavili nove standarde u izradi web prezentacija. Na pri pogled, Dreamweaver MX izgleda prenatrpano i ispunjeno pomalo suvišnim detaljima, ali čim se krene u ozbiljnu izradu može se primjetiti da nijedno dugme nije slučajno na svom mijestu. Dreamweaver MX, kao i predhodne verzije ovog programa, nudi paralelno upisivanje HTML koda i mjenjanja dizajna same stranice. Takodje nudi izradu sopstvenih HTML i CSS stilova.
Još jedna od velikih prednosti ovog programa je da je kompaktabilan sa velikim brojem programa drugih proizvodjača, a mnoge programe je vrlo lako moguće i integrisati u sam interfejs Dreamweaver-a MX čime se još više skraćuje izrada web sadržaja.
Takodje, omogućuje preview stranice u browseru (najčešće internet exploreru) bez prethodnog snimanja čime se izrada web sadržaja još više ubrzava.