Microsoft Front Page

Microsoftov proizvod Front Page Express koji se dobivao kao dio Internet Explorera sve do pojave pete verzije ovog browsera, a dolazi i u gotovo svim verzijama Windowsa (95, 98, SE, Me), doista se radi o najjednostavnijem programu koji se kao "krnja" verzija komercijalnog FrontPage- a, jednog od najpopularnijih naprednih alata za izradu web- a, cini kao izvrstan pocetni korak za svakog korisnika.

Ukokliko na racunaru imate instaliran FrontPage pokrenite ga, ako ga slucajno nemate (moguce je), pa potrudite se pa ga download - ujte.

Sve je dakle, sada spremno za izradu prvih Web stranica. Pripremite tekstove od kojih ce se one sastojati, slike koje cete ugraditi u sadrzaj, eventualno neku skicu prema kojoj cete hiperlinkovima povezati dokumente, kavu, pepeljaru, stapice ili sto vec preferirate i to je to. U nastavku sliljedi kako se korak po korak koriste opcije u FrontPage- u.

Otvaranje dokumenta

Primjeticete odmah u pocetku da je rad sa FrontPage- om vrlo slican radu u Microsoftovom Word- u ili nekom drugom procesoru texta. Upravo kao i u Wordu rad cemo zapoceti tako da nakon pokretanja programa otvorimo novi dokument. To cemo uciniti da iz menija File izaberemo opciju New. Pojavice se prazna stranica, te na njezinom pocetku kursor, namjenen unosu texta. Odmah mozete i snimiti stranicu kako bi se na disku pojavila datoteka u kojoj ce biti spremljena. Da biste to napravili iz menija File odaberite opciju Save, te u dijaloskom okviru upisite neko ime za datoteku, primjerice index.htm.

  play to see

Svojstva stranice

Postoji pravilo da sve stranice imaju odredjena svojstva koja se podesavaju tako da se iz menija File odabere opcija Page Properities. Otvorice se okvir za dijalog u kojem u polju Title morate upisati naziv stranice (ne ime datoteke), a bitno je i da u polju HTML encoding u obje rubrike postavite opciju Central European kako bi srpskohrvatski dijakriticni znakovi bili automatski prepoznati na Webu.

  play to see

Upisivanje texta

Ako vec nemate neki pripremljeni text od kojeg ce se sastojati vase stranice, pocnite ga utipkivati (prvo od malo laksih rijeci mama, tata pa tek onda kada to dobro naucite mozete preci na viseslozenice). Slobodno se sluzite opcijama Cut, Copy, Paste iz menija Edit pomocu kojih mozete selektiovani text brisati i kopirati unutar dokumenta. Ukoliko ste negdje drugdje (Wordu, Notpadu) otkucali text, kopirajte ga u tom programu, a onda se vratite u FrontPage i pomocu opcije Paste unesite text...

  play to see

Formatiranje texta

Na textu se kao sto sam rekao mogu vrsiti formatiranja kao i u Wordu. Odaberite odredjeni dio texta, a potom iz menija Format odaberete opciju Font.

  play to see

Ubacivanje slika

Sada kada ste naucili sve bitne detalje oko formatiranja texta (ako niste... nazad!), vrijeme je da na svoju Web stranicu postavite i pokoju sliku. Postavite kursor tamo gdje zelite da imate sliku i u meniju Insert odaberite opciju Image. U okviru za dijalog koji ce se pojaviti odaberite ime datoteke u kojoj je pospremljena odgovarajuca slika i kliknite na OK.

  play to see

Svojstvo slike

Nakon sto ste ubacili sliku u text sigurno ste primjetili da ona nije smjestena medju okolni text onako kako ste zeljeli. Da biste postigli to da slika bude smjestena onako kako ste zeljeli kliknite na sliku desnim dugmetom misa i odaberite opciju Appearance, te u polju Layout odaberite nacin na koji zelite da text bude smjesten oko slike. Poigrajte se sa svim opcijama da provjerite kako sve mozete uticati na smjestaj slike.

  play to see

Hiperlinkovi

Nakon sto ste u stranicu ugradili i text i slike, vrijeme je da dodate i hiperlinkove kojima cete povezati nekoliko stranica u svojoj prezentaciji, odnosno neke druge strance na Web-u. Selektirajte dio texta koji zelite da da postane hiperlink i pritom iz menija Insert odaberite opciju Hiperlink. Pojavice se okvir za dijalog u koji morate upisati kuda ce voditi vas hiperlink. Ako se radi o nekom drugom dokumentu unutar vasih stranica, u polje URL upisite ime.html datoteke koja ga sadrzi (ako nije u istom direktorijumu onda i relativnu putanju do te datoteke). U suprotnom u polje URL upisite citavu adresu stranica na koje ce pokazivati vas hiperlink.

  play to see

Slike kao hiperlinkovi

zelite li da umjesto texta kao hiperlink posluzi neka slika, postupicete slicno: selektujte sliku tako da kliknete na nju misem, a zatim ponovite postupak prethodnog koraka ( iz menija Insert odaberite opciju Hiperlink). Cesta je pojava na Web-u, da manja verzija slike posluzi kao hiperlink na vecu. Da to ucinite, pripremite vecu i manju verziju slike, te unuter dokumenta ubacite manju sliku (na nacin prethodno je opisan Ubacivanje slike). Selektujte je i izaberite opciju Hiperlink iz menija Insert. Zatim u dijaloskom prozoru  selektujte file (sliku koja je veceg formata), a u polje URL upisite njenu putanju.

  play to see

Tabele

Vase Web- stranice mogu sadrzavati i tabele. Dapace, mnogi ih koriste u svrhu  lakseg razmjestanja elemenata na samoj stranici ( i ja ih koristim na ovoj stranici). Da biste ugradili najjednostavniju tabelu u svoju stranicu, iz menija Table odaberite opciju Insert Table. U dijaloskom prozoru koji ce se pojaviti u polje Rows upisite broj redova od kojih zelite da se sastoji vasa tabela, a u polje Columns broj kolona. Polje Border Size namjenjeno je odredjivanju debljine ruba tabele, a polja Cell Spacing i Cell Padding razmaku izmedju dvije celije u tabeli, odnosno razmaku izmedju sadrzaja celije i njenog ruba.

  play to see

Uredjivanje tabele

Jednostavne tabele u svakom redu imaju jednak broja kolona odnosno u svakoj koloni imaju jednak broj redova. Ponekad je potrebno napraviti malo  slozeniju tabelu kod koje ce neke celije biti, primjerice, sire od jedne kolone. Zelite li postici taj efekat  obuhvatite misom celije koje zelite "spojiti" i iz menija na Table pa na Merge Cells. U slucaju da namjeravate neku celiju rastaviti na vise njih, iz istog cete menija odabrati opciju Split Cells. Tada ce se pojaviti okvir za dijalog kroz koji morate odluciti zelite li odabranu celiju podjeliti po visini ili po sirini, te na koliko dijelova. Isti vam meni kroz opcije Insert Cells i Insert Rows and Columns dodaje celiju odnosno citave retke i kolone.

  play to see

Isprobavanje stranice

Bitno je isprobati kako vasa stranica izgleda i Internet Exploreru, ali i u Netscape Communicatoru kojeg jos uvijek koristi nezanemariv broj ljudi. Snimite stranicu na lokalni disk pomocu opcije Save As iz menija File, te je u browser ucitavajte tako sto dva puta kliknete na ikonu datoteke u kojoj je ona pohranjena.

 

 

Dakle to bi trebalo da bude to. Istina, ovo nije  ni izbliza sve, jer ne mozete pomisliti da cu vas u ovih par stranica uspjeti nauciti napredne tehnologije. To bi naravno bilo apsurdno. Me|utim i ovo znanja sto steknete posredstvom ovih "opcija" bice vam sasvim dovoljno za jednu solidnu stranicu (prezentaciju). A jos ako se u obzir uzme i vasa masta, inprovizacija, iskustvo (neiskustvo)... za vas nema granica...

 

 

by SRDJAN design