INDESING

REZOLUCIJA BITMAPIRANIH PRIKAZA

   

REZOLUCIJA je broj tackica ili pixela po linearnoj jedinici. U okviru pripreme za štampu, termin rezolucija predstavlja gustinu pixela po incu i njena oznaka je PPI (pixels per inch) ili DPI (dots per inch). u WEB izdavaštvu, termin rezolucija se koristi za oznacavanje horizontalnih i vertikalnih dimenzija slike, izraženim u pixelima (na pr.640 x 480). Važno je uvek praviti razliku izmedu rezolucije štampaca i ekrana i frekvencije osveživanja monitora.
Osnovna pravila i zahtevi razlicitih vrsta rezolucija:

 

Komercijalno izdavaštvo zahteva grafiku od 150 do 330 ppi (ili više), zavisno od štampe (dpi) ili frekvencije monitora (lpi). Preporucljivo je da prvo konsultujete službu za pripremu za štampu pre donošenja odluka vezanih za proizvodnju iz razloga što komercijalna štampa zahteva velike slike visoke rezolucije, kojima je potrebno više vremena da se ucitaju tokom rada sa njima. Zbog toga cete možda poželeti da koristite niske rezolucije tokom pripreme, kako biste ih kasnije zamenili sa onima visoke rezolucije tokom štampanja, koristeci LINKS paletu ili OPEN PREPRESS INTERFACE opcija.

 

Stono izdavaštvo zahteva slike velicina od 72 ppi ( za slike koje se štampaju na printeru od 330 ppi) do 150 ppi ( za slike na štampacu od preko 1000 ppi).
Za LINE ART (slicno kao CLIP art grafika) potrebno je proveriti da li se rezolucija slike slaže sa rezolucijom štampaca.

WEB izdavaštvo zahteva slike dimenzija koje odgovaraju širini ekrana (500 pixela široke i 400 pixela visoke), tako da ostaje mesta i za prozor browsera (Netscape ili Internet Explorer). Ako koristite slike u originalnoj velicini od 96 ppi za WIN i 72 ppi za MAC OS, dobicete otprilike približnu velicinu kakva ce se videti na standardnom Internet browseru. Kada izdajete preko Interneta, jedini slucaj kada cete koristiti vece rezolucije jeste ukoliko želite da korisnici zumiraju i uvecavaju detalje u PDF formatu.

Grafika /GRAPHICS/     Index