Najčešći formati grafičkih datoteka


Nastavak

Format
Vektorski ili
Rasterski

Opis
.BMP Windows Bitmap Rasterski Koristi se za prikaz i spremanje Windows slika (Windows)
.CGM Computer Graphics Metafile Vektorski Format koji je razvijen suradnjom različitih organizacija za standardizaciju. Podržan je od mnogih softverskih produkata.
.DCX Windows Images Rasterski Format za višestruke '.PCX' datoteke (Windows)
.DXF Data Exchange File Vektorski Format kreiran od AutoDesk-a. Skoro svi PC-bazirani CAD (Computer Aided Design) sustavi podržavaju DXF.
.EPS Encapsulated Postscript Vectorski, često sa rasterskim zaglavljem Format za PostScript jezik. EPS koristi kombibaciju PostScript komandi i TIFF ili PICT format.
.GIF Graphics Interchange Format Rasterski Ovaj format može se koristiti na različitim platformama, pa se često koristi za spremanje slika za WWW. Pošto je zapis relativno mali , slike se brzo prenose putem Interneta. No, GIF je ograničen na 256 boja, i boje nisu prikazane istovjetno u ovisnosti o platformama.
.JPG Joint Photographic Experts Group Rasterski Internacionalni standard korišten za kompresiju digitalnih slika. Datoteke su relativno male, ovisno o stupnju kompresije. To je format kojim se ne može povratiti orginalna slika.
.PCX PC Paintbrush Rasterski Format kreiran od Zsoft. Podržan od mnogih Windows aplikacija, kao i od mnogih optičkih skenera i fax modema.
.PIC Lotus Picture File Vektorski Relativno jednostavan grafički format razvijen od Lotus-a za prikaz grafike generirane Lotusom 1-2-3. PIC je podržan od mnogih PC aplikacija.
.PICT Picture Format Vektorski Format za Macintosh grafičke datoteke razvijen od Apple Computer. On je podržan od svih grafičkih programa koji rade na Macintosh-u. (Macintosh)
.PNG   Rasterski Naprednija verzija .GIF formata
.TIF Tagged Image File Format Rasterski Ovaj format se koristi za spremanje i razmjenu između 'desktop publishing' i 'graphic design' aplikacija. TIFF također podržavaju različite platforme, poput Microsoft Windows-a i Macintosh-a. 

Također se koristi za skeniranje slika jer podržava sve veličine, rezolucije i dubine boja

.WMF Windows Metafile Vektorski, može sadržavati i rasrersku sliku Format za spremanje i razmjenu slika za Windows aplikacije.
.WPG WordPerfect Graphic File Vektorski Format koji koristi WordPerfect

natrag