Preplitanje

 

Preplitanje. Svojstvo preplitanja stvara iluziju bržeg prikazivanja grafike. Posebno je korisno na Webu, gde kod sporih linkova postoji opasnost da zbog sporog prikaza slika nestrpljivi posetioci napuste sajt pre nego što se cela strana sa slikom prikaže.

Podaci u formatu GIF su normalno (ako se ne koristi preplitanje) organizovani red po red piksela, od vrha ka dnu slike. Slika se prikazuje tempom koji je diktiran brzinom prenosa slike kroz mrežu, tako što se redovi prikazuju sekvencijalno, od vrha ka dnu. U trenutku kada je pristiglo 50% podataka, na ekranu će se videti samo gornja polovina slike. Tek kada budu stigli svi podaci, videćemo šta se nalazi na njenom dnu.

Prepleteni GIF slika brzo preko celog ekrana. U prvom prolasku prikazuje se samo oko 12.5% slike (svaki osmi red). Zatim se GIF slika ponovo prikazuje još tri puta, dajući u svakom prolasku sve veću rezoluciju, sve dok ne stignu svi podaci; u drugom prolasku prikazuje se još 12.5% podataka, tako da je prikazan svaki četvrti red; u trećem prolasku na ekranu se pojavljuje još 25% podataka, pa će se videti svaki drugi red. U četvrtom, poslednjem koraku, prikazaće se i ostalih 50% podataka slike. Korisnik može steći dosta dobru predstavu o celoj slici već kada je 30-50% informacija primljeno. Preplitanje je podržano sa oba (GIF87a i GIF89a) formata.

 

natrag