1.2 JAVA APLETI I APLIKACIJE

 

Pomoću Jave se mogu napraviti dve vrste programa: aplikacije i apleti. Aplikacija je program koji se izvršava na vašem računaru, pod njegovim operativnim sistemom. Drugim rječima, aplikacija napravljena u Javi manje-više liči na aplikacije napravljene u jezicima C ili C++. Kada je upotrebite za pravljenje aplikacija,  Java se uglavnom ponaša kao i drugi programski jezici. Pa ipak, samo u Javi možete da napravite aplete. Aplet je aplikacija namenjena distribuciji preko Interneta i izvršavanju u čitačima Weba (engl. Web browsers) koji podržavaju Javu. Aplet je u stvari Java programčić koji se dinamički preuzima sa mreže, baš kao slika, zvučna ili video sekvenca. Osnovna razlika je u tome što je aplet inteligentan program, a ne samo animacija ili multimedijalna datoteka. Drugim rječima, aplet je program koji može da reaguje na akciju korisnika i da se dinamički menja - a ne samo da večito ponavlja istu animaciju ili zvučnu sekvencu.Ma koliko apleti bili uzbudljivi, oni bi ostali samo pusta želja kada Java ne bi mogla da se uhvati u koštac sa dva osnovna problema koji uz njih idu: bezbednošću i prenosivošću.

Bezbjednost

Svaki put kada sa mreže preuzimate neki "normalan" program, rizikujete da računar zarazite virusom. Pre pojave Jave, većina korisnika nije baš često preuzimala izvršne datoteke, a oni koji su to činili, pre izvršavanja su ih provjeravali na prisustvo virusa. I pored toga, većina korisnika je stalno brinula da ne zarazi svoj sistem. Osim virusa, postoji i druga vrsta zlonamjernih programa kojih se treba čuvati. Takvi programi mogu da prikupljaju lične podatke, kao što je broj kreditne kartice, stanje tekućeg računa ili lozinka, tako što pretražuju sadržaj lokalnog sistema datoteka na vašem računaru. Java otklanja oba ova rizika stvarajući tzv. "zaštitnu barijeru" (engl. firewall) između mrežne aplikacije i vašeg računara.

Kada koristite čitač Weba koji podržava Javu, možete bezbjedno da preuzimate Java aplete bez bojazni od virusa ili zlih namjera. Java obezbjeđuje ovu zaštitu tako što program ograničava na okruženje za izvršavanje Java programa, ne dozvoljavajući mu pristup drugim djelovima računara. Mogućnost preuzimanja apleta bez straha od štete ili bojazni da će biti prekršena bezbednosna pravila, za mnoge predstavlja najvažniji aspekt Jave.

 

Prenosivost

U svjetu se koristi više vrsta računara i operativnih sistema - a mnogi takvi računari su priključeni na Internet. Za programe koji treba da se dinamički preuzimaju na različite vrste platformi koje su povezane sa Internetom mora postojati mogućnost generisanja prenosivog izvršnog koda. Ubrzo ćete saznati da isti mehanizam kojim se ostvaruje bezbednost izvršavanja apleta omogućuje i njihovu prenosivost. Javino rešenje za ova dva problema zaista je i elegantno i efikasno.