Home Microsoft Bill Gates Kviz
 

Windows 1.0

Prva verzija Windows-a osigurala je novo softversko okruzenje za razvoj i pokretanje aplikacija koje koriste bitmap display i mis. Prije Windows-a PC se koristio MS-DOS-om i kucanjem u command promptu. Dolaskom Windows-a uveliko je olaksano pokretanje aplikacija i uopste koristenje racunara.
Korisnici su takodje mogli da pokrenu vise aplikacija zajedno. Ovaj oprativni sistem je u paketu ukljucivao i neke desktop aplikacije, kao i podrsku za MS-DOS.
 

Windows 2.0

Ova verzija windows-a je iskoristila vecu brzinu procesiranja intelovog 286 procesora, vecu memoriju.Dolazi do poboljsanja grafike sto dovodi i do mogucnosti izmjene desktopa. Takodje se uvode i shortcut-i na tastaturi. Naredni Windows 2.03 je iskoristio dodatno prosirenje memorije i Intelov procesor 386

Windows 3.0

Trece izdanje Windows-a je pruzilo poboljsane performanse, Naprednu grafiku sa 16 boja i punu podrsku za mocni Intel 386 procesor. Zbog novog procesora doslo je do vece popularnosti Windows-a koji je pruzao siroke mogucnosti, a neke od njih su i Program Menager, File Menager i print Menager. Napravljeno je novo okruzenje za razvoj aplikacija i tada se javljaju desktop ikone.

Windows NT 3.1

Izlaskom ove verzije Windows-a Microsoft je zavrsio projekat da se izgradi novi napredni operativni sistem od pocetka. NT izdanje predstavlja fundamentalnu promjenu.

NT – NEW TECHNOLOGY.

Koristen na kucnim racunarima, ovaj OS takodje se razvio da zadovolji poslovne potrebe. Medjutim ovo je prvi 32-bitni operativni sistem. Windows NT je dobro prihvacen zbog svoje sigurnosti, stabilnosti i zbog Win32 aplikacionog programerskog interfejsa.

 

Windows 3.11

Windows 3.11 je dodao peer-to-peer workgroup i domain mreznu podrsku, i tada po prvi put Windows postaje mrezno “svjestan” OS.
Uvedena je i podrska za OpenGL. Ovaj OS poboljsane 32-bitne performanse kao i podrsku za NetWare file i print servere.

Windows 95

Windows 95 je bio cetvrta generacija Microsoftovih OS-ova. Integraisan je 32-bitni TCP/IP protokol radi internet podrske, dial-up networking-a i dodane su Plug and Play mogucnosti radi lakseg instaliranja hardware-a.
Poboljsane su i multimedijalne sposobnoti.

Windows NT Workstation 4.0

Ovo je poboljsanje poslovonog operativnog sistema koji je donijeo pojednostavljeno i korisnije upravljanje aplikacijama. Podrska za mrezuje dodatno unaprijedjena. Ovaj OS je sadrzao interfejs windows-a 95 koji je dodatno poboljsan radi sigurnijeg pristupa internetu.

Windows 98

Windows 98 je pruzao korisnicima poboljsanu hardversku podrsku, poboljsane su mogucnosti surfanja sa Internet Explorerom 5.0 i komunikacija je unaprijedjena sa Net Meeting-om 3.0. U paket je ukljucen i DirecX 6.1 koji je pruzao poboljsane mogucnosti na strani multimedije i pruzao je kucen rmezne mogucnosti preko interneta. Windows 98 je prvi koristio drivere za hardver koji supodrzavani i u NT-u.

Windows Millennium Edition

Dizajniran je prvenstveno za kucnu upotrebu, korisnicima je pruzao izvanredna multimedijalna i mrezna poboljsanja kao i sigurnosna poboljsanja.
Ovo je zadnji operativni sistem koji je bio baziran na Windows-u 95.

Windows 2000 Professional

Windows 2000 je dizajniran da zamjeni win 95, 98 i Windows NT Workstation 4.0. Baziran na NT-u, ovaj OS je dodao velika poboljsanja sto se tice sigurnosti, lakoce koristenja, internet mogucnosti...
Olaksana je instalacija hardvera dodavanjem sirokih mogucnosti na polju Plug and Play hardvera, ukljucujuci mrezne i bezicne proizvode, USB uredjaje, IEEE 1394 uredjaje i infracrvene uradjaje.

Windows XP

Izdavanjem Windows-a XP, Microsoft je spojio dvije linije operativnih sistema ( Kucni i poslovni). Baziran je na Windows-u 2000.
XP- experience, sto simbolizuje da Win XP pruzna nova iskustva. Kucni korisnici mogu istovremeno raditi i slusati muziku, dopisivati se preko inerneta, gledati filmove, dok poslovni korisnici mogu brze i sigurnije raditi svoj posao.