Tabele

 

Za pocetak, recimo da tabele nisu izmisljene onakvima kakve su danas... U Word-u bi bilo skoro nemoguce formatirati stranicu tako da se kombinuju tekst i slika u istom paragrafu, u istom redu, slika pa tekst, tekst ovako, slika onako, pa nazad, naprijed, gore - dole.... Jos stotinu kombinacija bi moglo da se izmisli, i sve bi se one mogle ostvariti pomocu tabela. Dakle, pomocu tabela se, pored standardnog predstavljanja tabelarnih racuna, obrazaca, statistika... odredjuje uzajamni polozaj teksta i slike na stranici.

Pa da pocnemo... Da bi uopste unijeli tabelu u nasu stranicu, otvorimo "Table"padajuci meni u Word-ovom fajl meniju.

Prva od stavki u nizu je "Draw Table", cijim klikom se otvara novi, pokretni toolbar, nezavistan od ostalih u Word-u, ali koji se moze stopiti sa vec postojecim jedostavnim prevlacenjem bilo gdje u Word-ov toolbar. Funkcije koje se nalaze redom u tom toolbar-u su prikazane na sljedecem GIF-u:

Sljedeca stavka je "Insert" i njom se ubacuje tabela i svi njeni elementi pojedinacno:

"Table"  (Tabelu od zeljenog broja redova i kolona)
"Columns to the left"  (Jednu kolonu lijevo od odabrane celije)
"Columns to the right"  (Kolonu desno od odabrane celije)
"Rows Above"  (Citav red iznad trenutno odabranog reda)
"Rows Below"  (Citav red ispod trenutno odabranog reda)
"Cells..."  (Pojedinacno celiju gdje god zelimo)

"Delete" i "Select" stavke su skoro identicne i u mnogome slice prethodnoj samo sto se biraju elementi koji ce se brisati i selektovati, a ne ubacivati. Komande su: "Table, Columns, Rows, Cells".

Naredne dvije komande su: "Merge Cells" () i "Split Cells" (). One se nalaze takodje i u prozoru "Draw Table" i vec su opisane. Ono sto treba naglasiti jeste da se ni jedna od ove dvije alatke ne moze koristiti ako nije odabrana jedna celija ili vise njih.

 
 

 

Sljedeca zanimljiva komanda je "Table AutoFormat" kojom se u sustini mijenja izgled tabele (prema vec postojecim oblicima ili sablonima) u potpunosti. Klikom na tu komandu u meniju, otvara se prozor kao na slici. Sve syo je potrebno da se razumije ponudjena opcija je tu. U prvom prozoru koji ima "slide bar" se biraju vec postojeci obrasci ili izgledi tabele. Tu se moze odabrati preko 40 formi za izgled tabele, raznih izgleda. Desno od liste je "Preview" prozor u kome mozemo vidjeti da linam izgled koji smo odabrali odgovara. Ispod svega toga se nalazi prostor sa mogucnoscu odabira onog dijela tabele na koji ce se formatiranje primjeniti. Tu su: "Borders" (granice), "Shading" (boje celija), zatim "Font", "Color"...

Na donjem dijelu prozora se obiljezavaju elementi na koje ce se primjeniti specijalno formatiranje. (gornji i donji red, prva ili zadnja kolona).

Najzanimljivijidio padajuceg menija je stavka "Table Properties", i u njoj se moze raditi sve sto pozelimo sa tabelom. Kada se otvori "Table Properties", obicno je prva kartica koju vidimo "Table" (vidi sliku).

 - U prvom redu se mogu vidjeti kartice "Table", "Row", "Column" i "Cell", i svaka od njih nudi opcije za promjenu svih parametara vezanih za taj element.

 - Sljedeci red sadrzi parametre vezane za dimenzije (velicinu) kompletne tabele, i moguce je mijenjati velicinu unosenjem broja ili strelicama te mijenjati jedinice mjere.

 - Polje "Alignment" se odnosi na poziciju tabele na stranici i moguce je postaviti lijevo, centralno i desno poravnanje jednostavnim klikom na sliku koja to prikazuje tako da se ne moze pogrijesiti. Jos jedna opcija koja se nudi je "Indent" i sluzi za detaljno odredjivanje razmaka tabele od lijeve ivice nase stranice.

 - "Text Wrapping" polje nudi opcije vezane za odnos teksta i tabele. Moguce je postaviti taj odnos tako da tabela bude iznad teksta ili da teksta bude "omotan" oko tabele.

 

Kartice "Row" i "Column" su iste i odnose se na velicinu reda ili kolone, a kartica "Cells" se razlikuje od njih jedino po tome sto ima podesive parametre za poziciju teksta u celiji, i to istim nacinom kao u polju "Alignment", u kartic "Table"