Kompozitori


Đovani Pjerljuđi da Palestrina
Orlando di Laso
Gregor Fridrih Hendel
Johan Sebastijan Bah
Đuzepe Toreli
Arkanđelo Koreli
Jan Valclav Štamic
Franc Jozef Hajdn
Volfgan Amadeus Mozart
Ludvig van Betoven
Franc Šubert
Robert Šuman
Karl Marija fon Veber
Feliks Mendelson Bartoldi
Frederik Šopen
Franc List
Hektor Berlioz
Đokaino Rosini
Đuzepe Verdi
Šarl Guno
Žorž Bize
Žak Ofenbah
Johan Štarus
Johan Štraus (mlađi)
Rihart Vagner
Johans Brams
Rihard Štraus
Maihail Ivanovič Glinka
Milij Balakrijev
Cezar Kjui
Modest Petrovič Musorgski
Nikolaj Rimski Korsakov
Aleksandar Borodin
Petar Iljič Čajkovski
Bedžih Smetana
Antonjin Dvoržak
Edvag Grig
Kornelije Stanković
Josif Marinković
Stevan Stojanović Mokranjac
Klod Debisi
Moris Ravel
Igor Stravinski
Bendžamin Britn
Luj Armstrong
Džordž Geršvin
Petar Konjović
Miloje Milojević
Vasilije Mokranjac
Dušan Rodić
Igor Stravinski
    Ruski kompozitor, rodjen je 17.6.1882.u Oranienbaumu,a umro je 6.4.1971. u New Yorku.Ucio je svirati klavir,a kasnije kompoziciju I instrumentaciku kod Rimskog-Korsakova u Petrogradu. Od 1910. zivio je van rodne zemlje,u Svicarskoj,Francuskoj(1920-1939)I SAD(od 1939,a od 1945. je americki drzavljanin).Nastupao je kao pijanist I dirigent interpretirajuci vlastita djela. Od 1939-1940 predavao je muzicku estetiku na univerzitetu Harvatd u Bostonu.

     Jedan je od Cetvorice zacetnika tzv. Nove muzike 20.vijeka.Njegovo stvaranje se javlja kao konacni Rezultat spajanja dviju ruskih skola19. vijeka.Uzore nalazi prvenstveno baroku u delima Johana S. Baha.Nije pisao samo muziku vec in O MUZICI,pa svoju biografiju objavljuje u Parizu 1935.Svjetsku reputaciju je stekao posredstvom Djagiljeva cija grupa Ballets russes izvodi 1910. u Parizu njegov balet Zar Ptica. Sljedeca dva baleta Petruska I Posvecenje proljeca komponirana su za istu trupu.Inspirirani ruskom tematikom I ruskom narodnom muzikom ti baleti stilski prezentiraju tzv. rusko razdoblje stvaranja stravinskog, kojemu pripadaju medju ostalom I opere Slavuj,Mavra, te ruske koreografske scene Svadba. 1914

     Stravinski komponuje I druga djela: Posalice,pjesme za glas I 8 instrumenata,pise mnog dela simfonijske pesme, komicne opera,klavirske zbirke,simfnije za duvacke instrumente,a najvise balete. Scensku burlesku Lisica, ragtime I scensko djelo Prica o vojniku. Od 1952 usvaja serijalnu tehniku,primjenjujucije najprije fragmentarno,zatim dosljedno.Svoje estetko stajaliste je izlozio u autobiografiji Hronika mog zivota I u vise knjiga sjecanja, razgovora,komentara koje je objavio U saradnji sa asistentom R. Craftom(0d 1958. do1969.).

     Zavrsio je kao vatreni zastpnik NEOKLASICIZMA.Neolasicizam Stravinskog nije se izivljavao samo u njegovim neobaroknim nastojanjima,vec je zagledajuci duboko u proslost otkrio klasiku antike.Stravinski je nesumnjivo jedan od najznacajnijih kompozitora za muziku naseg doba,I muziku uopste.On je mozda pokazao suvisan zanos za nepovratne vrednosti proteklih vremena.

Poslušajte:
   „Slavuj“
   „Mavra“
   „Posalice"


<< prethodna