Kompozitori


Đovani Pjerljuđi da Palestrina
Orlando di Laso
Gregor Fridrih Hendel
Johan Sebastijan Bah
Đuzepe Toreli
Arkanđelo Koreli
Jan Valclav Štamic
Franc Jozef Hajdn
Volfgan Amadeus Mozart
Ludvig van Betoven
Franc Šubert
Robert Šuman
Karl Marija fon Veber
Feliks Mendelson Bartoldi
Frederik Šopen
Franc List
Hektor Berlioz
Đokaino Rosini
Đuzepe Verdi
Šarl Guno
Žorž Bize
Žak Ofenbah
Johan Štarus
Johan Štraus (mlađi)
Rihart Vagner
Johans Brams
Rihard Štraus
Maihail Ivanovič Glinka
Milij Balakrijev
Cezar Kjui
Modest Petrovič Musorgski
Nikolaj Rimski Korsakov
Aleksandar Borodin
Petar Iljič Čajkovski
Bedžih Smetana
Antonjin Dvoržak
Edvag Grig
Kornelije Stanković
Josif Marinković
Stevan Stojanović Mokranjac
Klod Debisi
Moris Ravel
Igor Stravinski
Bendžamin Britn
Luj Armstrong
Džordž Geršvin
Petar Konjović
Miloje Milojević
Vasilije Mokranjac
Dušan Rodić
Šarl Guno
    Kao veoma posvećen vernik, Guno je duhovnu muziku komponovao tokom celog života - od mladalačkih dana na konzervatorijumu, pa sve do smrti. Svoje razloge za to, objasnio je u pismu svom prijatelju i kolegi Šarlu Bordu, sledećim rečima: Palestrina i Bah su naši duhovni očevi, i stoga je veoma važno da mi i ostanemo njihovi sinovi.

    Gunoov savremenik Kamij Sen Sans je smatrao da će, uprkos popularnosti opera Faust i Romeo i Julija, Guno zapravo ostati upamćen po svojoj duhovnoj muzici: misama, oratorijumima, motetima i ostalim duhovnim kompozicijama na latinskom, francuskom i engleskom jeziku.

    Duboko potresen smrću svog petogodišnjeg unuka Morisa, Guno u martu 1891. - u svojoj sedamdesettrećoj godini, započinje ovo izuzetno delo, koje će dovršiti početkom 1893. godine. Na žalost, kompozitor nije doživeo premijeru održanu tokom Svete nedelje naredne godine, ali je godišnjica Gunoove smrti obeležena upravo njegovim Rekvijemom koji je pod dirigentskom palicom Gabrijela Forea, izveden u pariskoj crkvi Svete Madlene. Fore se tada odlučio za originalnu verziju za soliste, hor i simfonijski orkestar, iako je posle Gunoove smrti kompozitorov učenik i prijatelj Anri Buse, priredio nekoliko različitih verzija ovog obimnog i značajnog dela. Poslednja među njima - za soliste i hor u pratnji gudačkog kvinteta, harfe i orgulja, po nekima je najbliža Gunoovom umetničkom idealu, kao i iskrenoj i kontemplativnoj prirodi njegove duhovne muzike.<< prethodna