Kao sto mnogi svetski gradovi obelezavanjem mesta na kojima su ziveli njihovi veliki sugradjani iskazuju zahvalnost za delo koje je ugradjeno u nacionalnu kulturu, tako je i Beograd, u koji je Andric prvi put dosao daleke 1919. godine, otvorio vrata piscevog memorijalnog muzeja. Prostor stana u Poleterskih brigada 2a (danas je to Andricev venac 8) u koji se Andric uselio posle sklapanja braka sa Milicom Babic, uređen je po ugledu na slicne memorijalne ustanove u svetu.

 

Na jednoj strani, sacuvan je deo autentičnog ambijenta na osnovu kojeg je mogućco rekonstruisati piscevu svakodnevicu, a s druge, raznovrsnim eksponatima, predstsvljen je Andricev zivotni put i markantne tacke  njegove stvaralacke biografije.

 

Jedan deo stana (radna soba i   salon) sacuvao je izgled kakav je imao za Andriceva zivota, a nekadasnje dve spavace sobe preuredjene su u izlozbeni prostor.

Pored reprezentativnih dokumenata (indeksi, pasosi, plakete, diplome, Nobelova plaketa i medalja, Vukova nagrada, pocasni doktorati) i fotografija, u izlozbenoj postavci mogu se videti i originalni rukopisi Andricevih dela, pisma, razlicita izdanja njegovih njjiga na nasem i na stranim jezicima, kao i neki piscevi licni predmeti.

Andriceva licna biblioteka koja se najvecim delom nalazi u radnom kabinetu, sadrzi 4502 knjige, muzeoloski je obradjena i bibliotecki opisana. Sada je u toku obiman posao prenosenja Andrićevih marginalija i pribeleski u elektronsku formu. Ova gradja unosi se u kompjuter u obliku baze podataka, pa ce biti mogucno pretrazivanje prema razlicitim kriterijumima.

 

 

                                                                                               

Pocetna strana