Tri najznačajnija Heseova romana su:
1."Stepski vuk" - roman objavljen 1927. godine. Govori o Hariju Haleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu u potrazi za izlazom iz životne krize u koju ga je dovela podvojenost vlastite ličnosti između ljudske i vučje prirode. Uz pitanja identiteta i individualizma, roman se bavi i kritikom malograđanštine i društvenih tendencija iz poslijeratnog razdoblja.Roman je u početku naišao na nezainteresovanost i odbijanje. U SAD-u je, u pojedinim saveznim državama, bio zabranjen u školskim knjižarama zbog opisivanja "seksualnih perverzija" i upotrebe droga. Veliku popularnost stekao je tek 60-ih i 70-ih godina među pripadnicima hipi-pokreta...
2."Demijan" - roman objavljen 1919. godine. Tanana priča o sazrijevanju i ulasku u život, o "dobru" i "zlu", o relativnosti svih stvari na svijetu, o podvojenosti ličnosti, o prolaženju kroz mučna saznanja da bi se došlo do sopstvenog identiteta. Tema je bliska mladima, a vješto transportovanje filozofskog u svakidašnje učinilo je "Demijana" dostupnim svakom čitaocu.
3."Igra staklenih perli" - roman objavljen 1930. godine. Zapravo je najaktuelnije i najdruštvenije Heseovo djelo: umjesto individualno-psihološke problematike,roman rješava pitanje društveno-istorijske situacije u jednom tragičnom vremenskom trenutku.Hese je morao da se angažuje u doba fašistickog varvarstva,i da se pozabavi pitanjem totalne umjetničke letargije dok se oko čovjeka ruše svjetovi.Iako zamišljeno i ostvareno kao utopijsko djelo ,ono je u osnovi antiutopijski roman.
   

 
   
                           <<