1788.    22.јanuara rodio se pjesnik Džordž Gordon Bajron (Lord Gordon Byron) sa deformisanom nogom, i biće hrom cijelog svoga života.

1789.    Majka ga odvodi u Škotsku, u Aberdin.

1791.    Umire pjesnikov otac, kapetan Bajron.

1792.    Budući pjesnik posjećuje dnevnu školu u Aberdinu.Majka ga naizmjenično kažnjava i mazi zbog njegove hrome noge.Dadilje ga natjeruju da što više čita Bibliju. Postaje nasljednik lordovske titule.

1796.    Počinje njegovo divljenje i idealizovanje osmogodišnje djevojčice, Meri Daf.

1797.    Religiozna dadilja uvodi ga u oblast vođenja ljubavi : prva iskustva.

1798.    Umire mu djedov brat, lord Viljem Bajron, poznat kao "zli lord". Bajron nasljeđuje njegovo veliko imanjei silne dugove s njim. Bajronova majka preseljava se na to imanje ( Newstead Abbey ) zajedno sa Bajronom i religioznom dadiljom.

1799.    Bajron boravi u Notingamu ; pobožna dadilja, Mej Grej, stanuje s njimi opslužuje ga.S njom odlazi Hansonovima u London. Hanson je vraća u Njusted i traži da je otpuste, a Bajrona šalje u školu doktora Glenija.Liječe Bajronovu bolesnu nogu.

1800.    Zaljubljen u svoju rođaku, Margaret Parker, piše svoje prve ljubavne stihove.Nezadovoljan je i8 nesrećan u Glinijevoj školi. Trzavice sa majkom.

1801.    Boravi u Harousve do 1805.Strasno se zaljubljuje u Meri Čavort.

1804.    Majka mu se preseljava u Sautvel.Bajron se druži sa ElizabetomPigot. Ozbiljno se baca na pisanje poezije. Majka mu se nalazi u novčanoj oskudici.

1805.    Meri Čavort ne prihvata njegove ponude i udaje se za Džona Mastersa. U oktobru Bajron počinje studije na Triniti koledžu u Kembridžu.

1806.    Bajronova prva knjižica stihova, privatno štampanih, biva zabranjena i uništena odmah po izlasku iz štampe ("Fugitive Pieces").

1807.    U januaru izlazi njegova zbirka "Pjesme povodom raznih prilika" (Poems on Various Occasions), a u junu još jedna pod nazivom "Časovi dokolice". Vraća se u Kemridž, nakon što je proveo devet mjeseci u Sautvelu.

1808.    Kritičari oštro napadaju "Časove dokolice". U junu Bajron dobija postdiplomski stepen magistra na Univerzitetu u Kembridžu..Zapada u velike dugove.

1809.     Postaje član Gornjeg doma u Britanskom parlamentu. U pratnji Hobhausa putuje brodom u Lisabon, Sevilju, Kadiz i Gibraltar, Zatim do Malte i do Albanije, gdje posjećuje Ali Pašu, i konačno do Atine. Završava Prvo pjevanje "Putovanje Čajlda Harolda" ili "Vitez Harold" (Childe Harold)

1810.    Nastavlja put za Smirnu. Završava drugo pjevanje "Putovanje Čajlda Harolda" ; posjećuje Carigrad, i vraća se u Atinu gdje ostaje deset mjeseci.

1811.    U maju kreće jedrenjakom za Englesku i stiže u London u julu: Majka mu umire 1. avgusta, a zatim se iznenada utopio dragi mu prijatelj, Matjus; sve se to dogadja poslije nekoliko smrtnih slučajeva koji su mu oduzeli prijatelje, i Bajron zapada u depresiju. Živi u Njustedu, usamljen i nesretan. Dopisuje se sa polusestrom Augustom, koja ga jedina razumije, kako on to kaže u svojim pismima. Piše nove pjesme.

1812.    Drži govore u Gornjem domu. Izdavač Džon Mari, njegov budući prijatelj, objavljujeprva dva pjevanja Čajlda Harolda. Bajron postaje poznat. Sklapa mnoga prijateljstva sa značajnim ličnostima. Upoznaje se sa Arabeom Milbank ali biva odbijen.

1813.    Mnogo se kreće u londonskom društvu. Intimno se druži sa Augustom. Izlazi iz štampe njegov Džaur i Abidoska nevjesta.

1814.    Izlaze iz Štampe Gusar i Lara. Bajron i Augusta borave u Njustedu početkom septembra.

1815.    Ženi se Anabelom i nastanjuje se u Londonu. Objavljuje "Jevrejske melodije".Posjećuje ga Augusta u više navrata. Nove finansijske poteškoće. Rađa mu se ćerka, Augusta Ada, u mjesecu decembru.

1816.    Njegova supruga ga napušta i preseljava se svom ocu. Izlaze iz štampe "Opsada Korinta" i "Parisina". U aprilu su Bajron i njegova supruga i zvanično razvedeni. Londonsko društvo obožava Bajrona. Počinje njegova veza sa Kler Klermon. Sprema se da napusti Englesku ; 25. aprila zauvijek odlazi iz Engleske. Putuje kroz Belgiju, posjećuje Vaterlo, stiže u Ženevu. Stanuje u blizini velikog engleskog pjesnika Šelija, njegove supruge i Kler Klermon, sa kojima krstari po jezeru. Piše Treće pjevanje Čajlda Harolda i "Šijonskog sužnja". Sa Hobhausom putuje u Alpske predjele. Piše dva čina "Manfreda". Posjećuje Milano ; seli se u Veneciju kod porodice Segati. Ljubavna afera sa Marianom Segati i mnogim drugim ženama iz nižih slojeva društva.

1817.    Kler Klermon rađa Bajronu kćer, Alegru. Bajrona napada groznica. Putuje po Italiji. Piše "Tasovu tužbalicu i jedan čin "Manfreda". Thorvaldsen vaja Bajronovu bistu. Bajron piše "Beppo". Vraća se u Veneciju i doznaje da je njegovo veliko imanje Njusted Ebi prodano ; daje uputstva kako da se isplate dugovi.

1818.    Objavljen "Beppo". Bajron je ponovo bolestan, ima groznicu. Četvrto pjevanje Čajlda Harolda izlazi iz štampe. Alegro dovode u Veneciju. Počinje da piše svoje najveće djelo satirični ep "Don Žuan" .

1819.    Učestvuje na još jednom karnevalu i opet se razboli.Počinje ljubavnu vezu sa još jednom plemkinjom (Contessa Guiccioli). Ona se razboli u Raveni, i on je posjećuje. Na njeno traženje piše "Danteovo proročanstvo".Objavljuje djelo "Mazeppa" i prva dva pjevanja "Don Žuan"-a. Sa kontesom se vraća u Veneciju. Ponovo je bolestan od groznice. Kontesa, Tereza, ima stalne raqzmirice s mužem koji nastoji da je odvoji od Bajrona. Tereza je ponovo bolesna, Na zahtjev njenog oca Bajron prelazi u Ravenu.

1820.    Bajron živi u palati Terezinog muža, u društvu tog grofa i Tereze. Počinje da se interesuje za politiku u Italiji. Piše djelo "Marino Falijero". Tereza konačno dobija razvod. Bajron se pridružuje talijanskom revolucionarnom pokretu.

1821.    Počinje da piše "Sardanapala". Na trenutke je obeshrabren neuspjesima revolucionara da zbace austrijsku vlast. Smješta svoju kćerku , Alegru, u Samostan. Završava "Sardanapala" i piše "Dva Foskarija" i "Kaina".Takođe piše "Viziju strašnog suda" i "Nebo i zemlja". Jedno vrijeme boravi u Pizi i druži se sa Šelijem.

1822.    Stiže Edvard Treloni i podstiče Bajrona i Šelija da pristupe gradnji većeg čamca. Poslije smrti ledi Noel, njegova se primanja gotovo udvostručuju zbog velikog nasljedstva. On i Šeli pozivaju Li Hanta da dođe u Pizu, da bi tu pokrenuli revolucionarni časopisa književnost. Umire Alegra. Stiže Hant. Pošavši mu u susret novosagrađenim čamcem "Arielom", Šeli nalazi smrt u talasima Tirenskog mora. Bajron prisustvuje spaljivanju zemnih ostataka Šelijevih. Nastavlja pisanje "Don Žuana". Nastanjuje se u Đenovi. Završava Deseto i Jedanaesto pjevanje Don Žuana, a zatim i Dvanaesto. Ponovo je bolestan.

1823.    Izlazi mu djelo "Nebo i zemlja". Završava "Vijek bronze".U toj plodnoj godini napisao je još osam djela, objavio jedan dio tih djela kao i pjevanja Dom Žuana, zaključno sa Četrnaestim. Posjećuje Itaku i tamo se razboljeva od grčeva. Stanuje u Argostoli. Prima nepovoljne vijesti o poduhvatima grčke vojske protiv Turaka. Obećava 4.000 funti sterlinga Grcima za gradnju grčke flote.

1824.    I dalje pomaže grčku borbu protiv Turaka. Zapada u česte napade razočaranja i depresije zbog političkih prilika u Grčkoj. Zdravlje mu popušta. Više ne očekuje da će uspjeti ujediniti Grke. 26.marta izlaze mu iz štampe Petnaesto i Šesnaesto pjevanje "Don Žuan"-a. 9.aprila naglo mu se pogoršava zdravstveno stanje, dijelom zbog pogrešne liječničke dijagnoze. Umire od teške groznice 19.aprila, a tijelo mu prijatelji prenose u Englesku, gdje ga sahranjuju u crkvi Haknol Torkard 16.jula.

 

nazad