O DJELU

"Putovanje Čajlda Harolda" (Child Harold's Pilgrimage) započeto je za vrijeme pjesnikova boravka u Albaniji 1809.Važan , pa i najvažniji faktor uspjeha ovog djela jest pjesnikova ličnost : ta nije li ovaj mladić blijede puti i tamno modrih očiju koji ima lijepu glavu kao neki grčki bog, a šepav kao Hefest, nije li sve ono o čemu priča i sam doživio.

Djelo počinje pjesničkom evokacijom stare Helade, prvog boravišta muza (the weary Nine)koju tako često vrijeđa savremena lira ne usuđujući se oživjeti nekadašnju slavu i veličinu, posvećeni brežuljak i svetište u Delfima, napušteno odavna i probuditi devet usnulih muza, što se ne usuđuje ni pjesnik.

Child je ustvari štitonoša, perjanik, kandidat za viteza, ali još nije vitez.Child Harold putuje sa težnjom za egzotikom, dopunjuje interes za svijet koji nije izgubio svoj lokalni kolorit; svijet primitivaca koje savremena civilizacija nije uspjela pokvariti, pa on još uvijek znaju da ljube i mrze, robe i ubijaju. Njegovo putovanje je simbolično hodočašće tadašnje evropske elite u potrazi za novom, nezamagljenom, autentičnom istinom.

Drugo pjevanje završava tužaljkom nad podjarmljenom i porobljenom Grčkom koja stenje pod turskim jarmom.

Prva dva pjevanja izvještavaju o Haroldovom boravku u Portugalu i Španiji, na Jonskim ostrvima i u zemlji Skipetara, Albaniji koja je bila, po spisima, njegovo literarno otkriće.

Treće pjevanje, koje izlazi 1816. opisuje Haroldova putovanja kroz Belgiju, obalama Rajne, te francuskim i Švicarskim alpama. Ne propušta ni bitku kod Waterloo-a.

Četvro je pjevanje u potpunosti posvećeno Italiji, a pjesnik govori lično, tj. u svoje ime.

 

nazad