Faust je najvece delo ne samo Geteovoga,nego isvjetskoga stvaralasta.Nastajao je 60  godina,od sedamdesetih godina 18. veka do pisceve smrti.Prvi dio je objavljen1808. godine,a drugi deo tek posle pisceve smrti.Faust je osobeno delo,velika sinteza.U njemu se spaja srednji vijek helenizmom i otvara most za novo doba ,prozima se kosmicko sa zemaljskim,stapaju se poezija i filozofija.

                  Gete ce Faustu dati dramski oblik i nazvati ga tragedijom.Dramska form je zastupljena u svim njegovim elementima,ali je dramsko u samoj prici,u akterima.Medjutim pesnicki genije Getea nije mogao da ostane samo na tome.Faust je slozena drama slozenih zapeta i originalnih sudbina,on je epski siroka prica o covjekovom mukotrpnom putu ka saznanju i ka ostvarivanju sebe kao ljudskoga bica krozx ljubav.

                  O istorijskome Faustu,Johanu ili Georg Faust,malo ima podataka.Pretpostavlja se da je ziveo oko 1480 i da je njegov zivot bio skitnicki.Radio je kao ucitelj ali je bio otpusten.Predstavljao se kao lekar,astrolog i carobnjak.Bio je popularan u narodu ali su njegove vjestine cjenjene i u visim krugovima.Umro je nasilnom smrcu oko 1540.Posle njegove smrti pocele su se stvarati legende.One su govorile da je on sklopio pakt sa djavolom,koji ga u obliku psa stalno prati da bi u na kraju oduzeo zivot.

               Ta prica je zainteresovala mladoga Getea.Kada je dosao u Vajmar,sve te skice su bile izgubljene.Sacuvan je prepis neke dvorske dame,a on je objavljen 1887.godine pod naslovom Pra-Faust.Gete i dalje pise na Faustu fragment po fragment.Godine 1790 objavjuje te fragmente prvi put.

Nazad