O DJELU

Stepski vuk je nastao za vrijeme teške duhovne krize pedesetogodišnjeg autora. Rad na djelu je počeo 1922. godine. Krajem 1924. godine u Masardi u Bazelu napisao je, pateći od kostobolje i osjećajući se kao autsajder prvi dio ''Stepskog vuka''. Bio je usamljen i patio je od očajanja. Pokušao je da uspostavi kontakt sa ostatkom svijeta. Učio je plesati, učio se zaljubljivati da bi prevazišao svoje životne konflikte. Išao je na terapiju kod psihologa Longa.

Hari Haler, junak ovog romana, piščev dvojnik i lik koji nosi u sebi mnoge probleme čovjeka modernog doba, nalazi se u sukobu sa sobim i svijetom koji ga okružuje, kao stepski vuk , životinja koja simbolizuje usamljenost, izdvojenost i nemir. Izlaz iz tog sukoba i neurotične podvojenosti bića autor nalazi u prevazilaženju bipolarnosti, umnožavanju ljudskog Ja i oslobađanjuod građanskog konformizma putem humora koji je jedino u stanju da ostvari zahtjeve visoke životne mudrosti.

Ovo je najpoznatije djelo velikog njemačkog pisca koji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Komentar autora:

''To je priča jednog čovjeka koji na komičan način pati od podvojenosti ličnosti.Jedna polovina ličnosti hoće da ždere, juri, ubija i slično a druga hoće da misli da sluša Mocarta i zbog toga nastaju smetnje i tom čovjeku ne ide dobro dok nije otkrio da ima dva načina da izađe iz tog položaja:ili da se objesi ili da se pokrene humorom.''