HARI HALER

Glavni lik romana ''Stepski vuk'' je Hari Haler. Junaka upoznajemo na dvostruk način. Početak romana je ujedno i primijer dvostruke funkcije.

Pripovijedni prolog čini zapis mladića čija tetka iznajmljuje sobe pa neko vrijeme kod njih stanuje njima posv nepoznat, pomalo zagonetan čovijek koji jednoga dana isto tako naglo izčezava kao što je i došao. U nadasve urednom, malograđanskom stanu, taj neznanac, neobičan lik zbog svog osebujnog načina života, gotovo boemskog, iako ni u čemu ne izaziva sukobe s tom sredinom on živi povučeno, izlazi neredovno, dane i noći provodi uz knjige i brojne boce vina. Imao je fizičke i duševne probleme. Mrzi društvo, želi da se s njim obračuna, ali je još uvijek lijepo vaspitan čovijek sa prestrogim Nad-ja koje čini da on i dalje više mrzi sebe nego svijet. Hari Haler je potencijalni samoubica koji ipak smatra da je u suštini plemenitije i ljepše ostaviti da čovijeka pobijedi i obori sam život nego sopstvena ruka.

Iznenada u njegov život ulazi Hermina, koja u njemu pobuđuje ono najdublje u ljudskoj ličnosti. Čežnja za ovom damom postaje smisao njegovog življenja. Ona obećava Haleru svaku potrebnu pomoć u razotkrivanju starog i otkrivanju novog u njemu pod uslovom da je na kraju ove neobične igre ubije. On doživljava nagli preobražaj. On počinje da otkriva u sebi nove mogućnosti. Nova se iskustva izražavaju u Halerovoj spremnosti da nauči plesati, da posijećuje lokale u kojima on - ljubitelj Baha i Mocarta upoznaje saksofonistu Pabla. Hari se počinje družiti s tim čovjekom koji je zadovoljan što ljudima može pružiti samozadovoljstvo. On će morati naučiti drugačije i mnogo zrelije da cijeni život, a to će biti moguće samo ako se potpuno preda tom životu i upozna svu njegovu ljepotu i strahotu. Žene i hrana su mu prva životna iskustva u kojima je naučio da uživa. Njih proživljava u kokainskoj opijenosti u magičnom pozorištu.

Na kraju romana Hariju se izriče presuda zbog ubistva Hermine koju je Hari morao osloboditi, jer mu ona više nije bila potrebna. On će je od sada nositi u sebi. Osuđen je na kaznu vječitog života sa stotinama hiljada figura životne igre u džepu, voljan da još jednom otpočne igru u kojoj će proći kroz još jedan pakao, ali i kroz još jedno nebo na kome će, bolje nego ranije, raspoznati zlatan božanski trag koji se provlači kroz ljudski život.