PISAC : MILOŠ CRNJANSKI

Sa pojavom Miloša Crnjanskog i njegovom poezijom započinje puni zamah srpske avangarde i traje sve do 1925. godine.  Poetika ekspresionizma konkretizovana je u  Objašnjenju "Sumatre" i primjenjena u njegovoj pjesmi Sumatra, u prozi Dnevnik o Čarnojeviću, u romanu Seobe i poemama Stražilovo i Lament nad Beogradom. 

Miloš Crnjanski rođen je u Čongradu (Mađarska) 1893. godine, a djetinjstvo je proveo u Temišvaru.  Tamo su doselili njegovi preci iz Crnje.  Svi su bili jako vezani za tradiciju i pravoslavni duh.  Gimnaziju je završio u Temišvaru, a ustoriju umjetnosti je studirao u Beogradu i Beču.  U Prvom svjetskom ratu bio je otjeran na front da se bori protiv Rusa.  Počeo je da pjeva i piše donoseći "uzavrele vizije" razočaranja, bola, ali na sasvim nov poetski način u zbirci Lirika Itake.  Pisao je antiratne i političke pjesme, pjesme o umoru, klonuću i razočaranjima.  Pored pjesama i poema pisao je još i pripovjetke, romane, putopise, memoare i eseje. 

Vrijeme od Drugog svjetskog rata pa sve do 1965. proveo je emigraciji u Londonu. Odmah po povratku u zemlju objavljena su mu Sabrana djela u deset knjiga.

Umro je u Beogradu 1977. godine.