Tolkinova Biografija

                 

Dzon Ronald Rejel Tolkin rodjen je 3. januara 1892 u Blomfontanu(Juzna Afrika). 
Otac mu je bio Engleski oficir, to je bio i razlog zbog kojeg je porodica Tolkin
cesto mjenjala mjesto prebivalista. Kada je Ronald(kako su ga zvali u porodici) 
napunio tri godine zajedno sa mladjim bratom Hilarijem i majkom Mejbl Tolkin presao je u Englesku. Zivjeli su jedno vrijeme u maloj kuci 
u Sarhol Milu kraj Birmingema, da bi 1900. presliu Birmingemsko predgradje Mozli.
U medjuvremenu umire otac Ronald(u JA) od reumatske groznice. 
Kasnije gospodja Tolkin je primila Katolicku vjeru, sto je imalo trajnog uticaja
na Ronalda u cijem zivotu i radu je katolicizam postao motivaciona snaga.
Kao dijete Dzon Tolkin provodio je mnogo vremena izmisljajuci jezike,sto ga je i dovelo da kasnije stvori jedan imaginarni svijetkoji ce imati svoju kulturu,
jezik i obicaje.

Tolkinovo obrazovanje teklo je veoma uspjesno. Naime Dzon Tolkin se skolovao u skoli kralja Edvarda u Birmingemu i kasnije, od 1911-1915 na koledzu Egzetor na Oksfordu gdje je studirao engleski jezik i knjizevnost, naucivsi mnogo o Anglo-saksonskim i Srednjoengleskim dijalektima. To mu je mnogo pomoglo kako u akadimskom tako i u knjizevnom radu. 1916 ozenio je Edit Brat, da bi iste te godine otisao u rat kao artiljerijski porucnik. Krajem iste godine vracen je kuci zbog rovovske groznice i tada zapocinje pisanje “Knjige izgubljenih bajki”, zbirku prica o imaginarnom svijetu, koja kasnije postaje poznata pod nazivom Silmarilion. Neki je smatraju “Biblijom”  Tolkinovog iamginarnog svijeta, Srednje Zemlje, jer sam nastanak i razvoj(istorija)  svijeta ljudi, vilenjaka i patuljaka potanko opisana u pomenutoj knjizi. Time je pocelo nastajanje jedne velike umjetnicke bastine J. R.R. Tolkina.

Poslije rata radio je na Oksfordskom rijecniku engleskog, da bi kasnije presao da predaje na univerzitet u Lidsu. Godine 1912 vartio se na Oksford gdje je preuzeo predmet anglo-saksonskog jezika. Bio je veoma cijenjen medju profesorima.

Veliku pricu o Hobitu poceo je pricati jos svojoj dijeci i kako se prica dopala mladim ukucanim Tolkin ju je pozeo stavljati na papir negdje oko 1930 godine. Kasnije je izdavacka kuca “Dzordz Ejlien i Unvin”, je cula za storiju i ohrabrila Tolkina da zavrsi knjigu, koja je konacno 1937, objevljena pod nazivom Hobit, ili Tamo i natrag. Knjiga je bila veoma uspjesna i izdavaci su trazili nastavak. Tolkin im je nudio Silmariliona, ali nedovrsenog, ali su oni trazili nastavak Hobitovih pustolovina. Onda im je Tolkin krajem 1937. godine otpisao:”Napisao sam prvo poglavlje nove price o Hobitima-Dugo ocekivana zabava. Tako je poceo mukotrpan proces pisanja Gospodara Prstenova. Narednih dvadeset godina trajao je rad, cesto prekudan, jednom ili dva puta skoro napusten. Ipak uz podstrek izdavaca i bliskog prijatelja C.S. Luisa, Tolkin je pisao prosirivajuci pricu. Gospodar Prstenova zavrsen je 1949, ali je zbog mnogih poteskoca objavljen pet godina kasnije 1954(prva dva dijela Druzina Prstena, Dve Kule, dok je treci dio, Povratak Kralja objevljen 1955.) Uspjeh romana bio je izvanredan, kako u Evropi tako i u SAD-u.

Dzon Ronald Rejel Tolkin preminuo je 2. septembra 1973. u 81 godini zivota, godinu dana nakon sto je dobio orden od Engleske Kraljice I postao pocasni doktor univerziteta u Oksfordu.