O PISCU

R.Tagore je veliki bengalski pjesnik,rodjen u Kalkuti 1861 god.Bio je sedmo djete,najmladji sin.Zagledan u zivot kao veliku senzaciju,R.Tagore se odusevljavao prirodom,njenim detaljima i taj svoj zanos poceo da pretace u pjesme jos u 8 godini.Sa 17 godina otac ga salje u London da studira prava,ali on se opredjeljuje za knjizevnost.U Londonu cita velike engleske pjesme i objavljuje 2 zbirke pjesama:"Vecernje pjesme" i "Jutarnje pjesme".U narednoj deceniji objavljuje mnogobrojna djela medju kojima je najvazniji "Gradinar".

     Kasnije u trenucima kad gubi zenu i djecu,Tagore objavljuje "Polumjesec" i "Gitandzale",iizbor iz svojih religioznih pjevanja,knjiga koja 1912 god. prevedena na engleski jezik i za koju ce 1913 god. dobiti Nobelovu nagradu.Umro je 1914 god. ostavivsi iza sebe djela :"Brodolom","Dom i svjet","Kralj mracne sobe" i "Zrtva"

    Tagore je stvarao pod uticajem velikih indijskih tvorevina kao sto su "Mahabharata" i "Ramajana".Izvor pjesnistva i svake poezije video je u bozanskom nadahnucu.Inace,svoje shvatanje pjesnika i njegove uloge u svjetu,jasno je izrazio u zbirci "Gradinar".

    Poruka Tagorine pjesme ja jasna:pjesnikov poziv je da otkriva ljudima oko sebe tajne zivota,da izrazava ono sto bi oni htjeli a ne mogu da kazu.Vrata pjesnikovog doma otvorena su za sve ljude.Kao pjesnik,on bi htio da na svjetlo dana sve sto je palo u zaborav i traje u tami,i da sve sto traje u anonimnosti nadje svoje mjesto u pjesmi.Njegovo uvjerenje jeste u saznanju da je zadatak pjesnika da dokuci tajne staze covjekovog trajanja.

NAZAD