PITANJA

 

1.ZBOG CEGA JE,U TAGORINIM PJESMAMA,ZENA NAJCESCI GLAVNI LIK?

-MOZDA ZBOG TOGA STO POLOZAJ ZENA U INDIJI NIJE BIO ZADOVALJAJUCI;ZENA JE BILA POTLACENA U SVAKOM POGLEDU I NIJE IMALA PRAVA DA IZRAZI SVOJA OSJECANJA.SVAKI POKUSAJ ZAVRSAVAO JE NA LOMACI.TAGORA IM JE KROZ SVOJE PJESME POKUSAO DATI PODSTREK I NADU.

 

2.CEMU NAS UCI TAGORINA FILOZOFIJA?

-TAGORINA FILOZOFIJA JE FILOZOFIJA LJUBAVI I MIRA.BLAGOSTANJE TREBA PRONACI KROZ SEBE I DRUGE.TREBA ZIVJETI U MIRU SA DRUGIMA,OSJECATI SVE NAJLJEPSE,I TO JE RECEPT ZA USPJESAN I SRECAN ZIVOT.

 

3.POSTOJE LI NEKA DJELA KOJA SE MOGU POISTOVJETI SA TAGORINOM POEZIJOM?

-NIJEDNO KNJIZEVNO DJELO NE MOZE SE UPOREDITI SA "GRADINAROM".U NASOJ KNJIZEVNOSTI D.MAKSIMOVIC SE PRIBLIZILA TAGORINOJ FILOZOFIJI.RAZLIKA JE  U TOME STO JE U NJENIM DELIMA PRISUTAN MOTIV PATNJE I BOLA.U SVJETSKOJ KNJIZEVNOSTI SE NE BI MOGLA NACI DJELA KOJA SU BLISKA TAGORI.

 

4.OBJASNI KOMPOZICIJU "GRADINARA"?

-"GRADINAR" JE ZBIRKA KRATKIH PJESAMA.NEKE PJESME SU NAPISANE U OBLIKU PRICA.ONE SU SAZETE,PUNE EMOCIJA KOJE UDARAJU KAO MUNJA.SAM NASLOV SIMBOLIZUJE TRUD,NASTANAK I GRADJU.

 

5.UPOREDI TAGORIN ZIVOT SA NJEGOVOM POEZIJOM.

CITAJUCI TAGORINA DJELA,DOBIJAMO UTISAK DA JE NJEGOV ZIVOT BIO SVJETAO I CIST,ALI TO NIJE TAKO.TAGORIN ZIVOT NIJE BIO NIMALO LAK,A NJEGOVE PJESME SU ONO NJEGOVO DRUGO "JA",KOJE JE HTJELO DA ZIVI U SRECI,I KOJE JE,U STVARI,ZIVJELO.ON SVOJ ZIVOT NIJE PROVLACIO KROZ SVOJE PJESME.

NAZAD