Pitanja za samostalnu analizu:

1.Parafrazirajući misao francuskog filozofa Paskala, Popa je u pjesmi Patka nazvao čovjeka «trskom koja misli». Kako razumijete ovu metaforu?

Patka je prva žrtva onoga koji je sebi dao pravo da upravlja tuđim životima- to je trska koja misli(čovjek). Čovjek je istjerao Patku iz njenog sigurnosnog kruga- vode gdje je bila graciozna i svoja , a otjerao je u prašinu, u tuđu sredinu gdje je on jadna, zbunjena i nesigurna. Patka predstavlja čovjeka u modernom društvu, njegova psihička stanja otuđenosti i samoće u ogromnom i surovom hijerarhijskom miljeu.

2.Kakvo opominjujuće značenje ima pojava samosvjesnog, u svoju ljepotu zatvorenog belutka? Zašto čovjek ljepotu koju nosi belutak ne može da stavi na svoj «spisak»?

Opominje jer belutak nije njegov rob, sam u sebi sadrži svoju ljepotu, dok je čovjek slijep za svoju. Pjesnik ga je odabrao upravo zbog te njegove unutrašnje ljepote. Čovjek ne može da je stavi na neki svoj spisak jer sve podređuje sebi, jedino se ljepota ne može nikome podrediti. Ona je samo svoja. Suština ljepote je u tome da se promijenimo, da ne podređujemo sve sebi. Podsjetimo se Andrićeve misli: «Ljepota je vidljiva, ali nedostižna i neizdržljiva, ne da se uhvatiti...».

3.Šta predmete sa Spiska sudbinski približava čovjekovom udesu na zemlji?

Čovjek je taj koji je upravljao bićima i predmetima sa spiska koje je i sam napravio oduzevši im slobodu i pravo na život u prirodnom okruženju. Sudbine bića i predmeta simbolišu čovjekove nesreće jer je i on samo jedan na velikom spisku koji upravljaju njime, svijetom ili univerzumom. I čovjek je u određenim situacijama i krompir i konj i stolica i patka i maslačak itd. Kao što je čovjek nad predmetima tako je vlast i moć nad čovjekom.

4.Šta Kesten predstavlja za pjesnika?

Kesten je zarobljen u gradu koji mu ugrožava krošnju siječe prste u proljeće, on trpi nasilje, ali mu se i otima u nekim trenucima, njegovi korijeni doživljavaju pustolovine, različite susrete, doživljaje u podzemnom svijetu. Noću sanjari o odlascima ali se ujutro vraća u stvarnost u drvored na svoje mjesto. Kesten je u stvari metafora za čovjeka urbane sredine koji je izložen savremenoj civilizaciji. On je potpuno otuđen, usamljen u tom svijetu postaje rob življenja.

5.Šta je u pjesmi Kaktus označeno metaforom «noževima ljubi» ?

On je borac koji se brani i napadača bode svojim oštrim bodljama ili ih siječe oštrim listovima čak i stijena koja ga je rodila brani se kaktusom. Kaktus nije jedini koji ne robuje, ne podčinjava se tako se «ponaša» i Mahovina i Puzavica.