Paulo Koeljo vodio je izuzetno zanimljv život. Duh pobune odredio je njegovu mladost: bio je hipik, pisao je tekstove za pesme nekolicine čuvenih brazilskih pop zvezda, uključujući i Elisa Reginu i Raula Seišasa. Kratko posle toga zaposlio se kao novinar.

            Paulo Koeljo je proučavao magiju i okultizam od svoje 25. godine. Pošto je pešice prešao put hodočasnika dug 830 km do Santjaga de Kompostele, napisao je 1986. godine knjigu Dnevnik jednog čarobnjaka, koja je ubrzo postala bestseler u Brazilu.

            Nakon Alhemičara (1988), koji je njegov prvi svetski bestseler, Koeljo je objavio još osam knjiga: Brida (1990), Valkirije (1992), Maktub (1994), Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala (1994), Peta gora (1996), Priručnik za ratnika svetlosti (1997), Veronika je odlučila da umre (1998), Đavo i gospođica Prim (2000) i Jedanaest minuta (2003.) Deset godina su svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mesta na listama bestselera širom sveta. Prema francuskom magazinu Lire, rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac sveta (mart 1999). Nominacija je zasnovana na relevantnim bestseler listama u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

 

            I u Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora) sva njegova dela su bila na vrhu lista bestselera i dobijala nagradu Zlatni bestseler (TV Beograd i Večernjih novosti) od 1995. do 2002. Osim toga, prilikom posete Beogradu, septembra 1998. uručena mu je nagrada Specijalni zlatni bestseler, kao najčitanijem stranom piscu u prethodnoj deceniji.

            Prema anketi BBC-ja (2003) roman Alhemičar svrstan je u sto najomiljenijih dela svih vremena.

            Kritika je posebno naklonjena njegovoj poetici, realističnom i filozofskom stilu pisanja, i simboličnom jeziku koji se ne obraća našem razumu, već našem srcu.

            Pored knjiga, piše i nedeljne kolumne u mnogim svetskim listovima.

            Osnivač je Instituta Paulo Koeljo, koji obezbeđuje pomoć najugroženijim slojevima brazilske zajednice, naročito deci i starima.

            Poverena mu je dužnost specijalnog savetnika Uneskovog programa: „Duhovno ujedinjavanje i interkulturološki dijalog“.

            Pristupio je Upravnom odboru fondacije Švab za socijalna pitanja.

            On je prvi autor nemuslimanske veroispovesti od islamske revolucije 1979. koji je pozvan na razmenu ideja u Iran.

            Član je Brazilske akademije književnosti od 2002.

 

            Dobitnik je mnogobrojnih priznanja: Bambi (Nemačka 2002), Kulturni dijalog (dodeljuje Budimpeštanski klub, Nemačka 2001), Dvadeset treća internacionalna nagrada Italije (2001), Nagrada Kristalno ogledalo (Poljska 2000), Vitez legije časti (Francuska 2000), Nagrada Kristal Svetskog ekonomskog foruma (1999), Zlatna medalja Galicije ([panija 1999), Nosilac ordena Rio Branko (Brazil 1998), Zlatni bestseler (Jugoslavija '95, '96, '97, '98, '99, 2000, 2002), Međunarodna nagrada Flajano (Italija 1996), Vitez umetnosti i književnosti (Francuska 1996), Nagrada čitateljki časopisa El (Francuska 1995).

 

 

*Za one koji zele da znaju malo vise pruzamo vam detalj iz njegove biografije kao odgovor na pitanje zasto je napisao knjigu Veronika je odlucila da umre:

"Tokom njegovih tinejdzerskih godina Paulo Koeljo je bio zatvoren u mentalnu bolnicu u Rio de Janeiro tri puta. Bio je stidljiv i zatvoren mladic koji je ocajnicki pokusavao da postane umjetnik. Ponasao se veoma drugacije prema svojim vrsnjacima i ovo je izgleda kao dovoljan razlog da ga zatvore u bolnicu. Kada je zadnji put naputio bolnicu 1967, Paulo je sebi obecao da ce jednog dana napisati o svom iskustvu. Veronika je odlucila da umre je rezultat."

 

 *Ispod mozete pogledati tabelu sa podacima o procenru osoba sa psihickim obloljenjima. Smatra da je svaki peti covjek boluje od neke vrste psihickog poremecaja.

                                          

                                                               

             Prikaz statistickih podataka  u Kanadi
             godine ljudi                  procenat
      15-34                40%
      35-54                33%
      55-64                20%

 

 

        Slike Autora

 

  back                                                                                                                                                                                   pocetak stranice