"OTPOR" USKRSNUO DOBRICU ĆOSIĆA

 

BEOGRAD (Hina) — Književnik, akademik i prvi predsjednik SRJ Dobrica Ćosić postao je članom pokreta "Otpor", jedne od udruga koja je među protivnicima vlasti Slobodana Miloševića. Nastao kao studentski pokret, "Otpor" je već u veljači ove godine proglasio da postaje narodni pokret u kojemu su dobrodošli svi oni koji su za smjenu sadašnje vlasti. Dobrica Ćosić se odazvao i izjavio da daje "ljudsku i moralnu potporu mladima koji ne pristaju na postojeći poredak i na društvo bez nade" onima koji su spremni "boriti se za slobodno, napredno i humano društvo".
Dobrica ĆosićĆosićevo ponovno pojavljivanje u javnom životu izazvalo je dosta komentara, više u kuloarima nego u javnosti, i postavilo pitanje je li "Otpor" njegovim ulaskom u ovaj pokret dobio ili izgubio.
Srbijanskim se vlastima Ćosićev postupak nije svidio. Čovjek koji u dijelu javnosti još ima neki ugled, unatoč političkom, pa i literarnom osporovanju, pristupio je pokretu koji je vlast proglasila "fašističko-terorističkom organizacijom". Jedan od visokih dužnosnika Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsjednik jugoslavenske vlade Nikola Šainović izjavio je da Ćosić svojim najnovijim postupkom ne pridonosi nacionalnim i državnim interesima i da on zna da za takvo ponašanje postoji "odgovornost pred narodom i poviješću". Predsjednik Srpske radikalne stranke i potpredsjednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj, koji "Otpor" drži samo studentskim pokretom, poručio je Ćosiću da bi sada morao upisati neki fakultet.
Ćosićevo "uskrsnuće" nisu još komentirali čelnici oporbenih stranaka. No, mnogi oporbenjaci jedva prikrivaju netrpeljivost i prema "Otporu", posebno stoga što znaju da iza aktivista "Otpora" stoji dvadesetak sveučilišnih profesora sa svojim savjetima, da se ugled i utjecaj pokreta širi Srbijom i da nadmašuje domete oporbenih stranaka i njihovih lidera.
S druge strane, oporbenjaci koji su dosljedno u svim fazama bili protiv Slobodana Miloševića vjerojatno će ocijeniti da sa Ćosićem u svojim redovima "Otpor" gubi ugled. Ugledni intelektualci, izvan političkih stranaka, koji su bili spremni angažirati se u "Otporu", vjerojatno će odustati jer ne mogu sebi dopustiti da imaju bilo što zajedničko s Ćosićem, kojega drže jednim od odgovornih za sve što se dogodilo Srbiji i što je ona učinila s drugima. Ne zaboravlja se da je Ćosić jedan od potpisnika Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), da je titulu "oca nacije" dobio pričom o ugroženosti Srba u bivšoj Jugoslaviji, da je zaslužan za prerastanje nacionalističke u ratnu politiku i time odgovoran za sve njezine posljedice. Ćosićevo uključivanje u "Otpor" stoga mnogi s razlogom tumače kao pokušaj pranja ruku i savjesti. To isto bi mogli pokušati i svi ostali, uključujući i ratne zločince.

 

<< povratak