VREME VLASTI

 

Novi roman Dobrice Cosica "VREME VLASTI" - knjiga prva - zapravo je trinaesti tom jedinstvenog romana - reke, tj. epske sage o zemlji Srbiji. Ako su "KORENI" istocnik te sage, a "VREME SMRTI" apoteoza, "VREME ZLA", a narocito "VREME VLASTI" njeno su tragicno finale. Vek i po novije srpske istorije.

Kao i u svojim ranijim knjigama i u ovom romanu nas veliki pisac i njegovi brojni likovi svode racune sa svojom epohom. Rec je , dakle, o zrtvama vlasti, o vremenu bescasca. Poglavito o Katicima, o Ivanu i Mileni narocito.

 

Vremenski, "VREME VLASTI" u ovoj prvoj knjizi seze do šezdesetih godina našeg tragicnog veka. U drugoj knjizi "VREME VLASTI" - sme li se pretpostaviti, bice reci o onima na vlasti, i ta bi knjiga vremenski mogla stici do nasih dana na radost mnogoljudne stranke Cosicevih citalaca.
(iz recenzije Rajka Noga)

"VREME VLASTI" Dobrice Cosica medju sedam najboljih evropskih romana

O Cosicevom najnovijem romanu "Le Nouveau Quotidien" pise sledece: "Patiti u Beogradu i umreti u Veneciji"

 

Veliki Pisac ovog doba, Dobrica Cosic je 1992. bio i kratkovremeni predsednik Jugoslavije. Tragicna zbivanja koja su razdirala njegovu domovinu su ozbiljno zasenila njegovo knjizevno zracenje. Steta. Njegova najnovija prevedena knjiga"VREME VLASTI", poseduje silinu remek-dela. Tu su i pamet, i ljudskost, i dubina, i globalna vizija koja zahvata sustinu ljudskog bivstvovanja, i ostar smisao za istoriju. Od 1944. do 1960. pratimo muke Ivana Katica, koji je po povratku iz Mauthauzena dobio profesorsko mesto.

A zatim biva svrgnut od nove vlasti, prolazi kroz stravicni logor Goli Otok na Jadranu. Nakon povratka u Beograd, Ivan gine u Veneciji, kao zrtva sopstvene ljubavne nesrece.

 

<< povratak