Biografija

 

 

Franz Kafka (Prag, 3. srpnja 1883. - sanatorij Kierling kraj Beca, 3. lipnja 1924.), njemacki pisac.


Biografija
Rodjen u Pragu, u doba Austro-Ugarske monarhije, Kafka potjece iz imucne židovske obitelji u kojoj je dominirao radišni, no cesto tiranski i samovoljni otac. Studirao je pravo i radio neko vrijeme kao cinovnik - no vecim je dijelom Kafka proveo život materijalno opskrbljen ocevim imutkom (cinjenica koja se cesto zanemaruje, posve u skladu s legendom o Kafki kao žrtvi bešcutnoga i despotskoga oca grubijana). Umro je od karcinoma grkljana, prethodno naredivši svomu prijatelju Maxu Brodu da spali vecinu njegovih rukopisa - posljednja volja koju ovaj, nasrecu, nije ispunio. Brod je postumno izdao velik broj Kafkinih djela, cesto uz teško prihvatljive intervencije u tekstu. Vecina je Kafkine uže obitelji (sestre, oceva i majcina rodbina) stradala u nacistickom genocidu Židova.


Spisateljski rad
Kafkin opus, koji se može podijeliti u nekoliko žanrova (romani, pripovijetke, aforizmi, dnevnici i pisma) veže tematsko, svjetonazorsko i, moglo bi se reci, spiritualno jedinstvo. Baštinik više tradicija (njemackoga romantizma, fantasticne struje u književnosti, židovskih heterodoksnih ucenja kao i kršcanske gnoze), poštovatelj velikana europske književne tradicije (napose Goethea, Heinea, Flauberta, Gogolja, Dostojevskog), Kafka bijaše i suputnikom njemackoga ekspresionizma. Ipak, Kafkina vizija zbilje i intenzitet kojom ju je iskazao cine ga autorom kojega se ne može utrpati u shematske podjele po književnim pravcima.

Kafkina djela prikazuju sivu i banalnu svakodnevnicu kao enigmatsku i alogicnu zbilju ispunjenu strepnjom, u kojoj su likovi, pritisnuti osjecajem krivice i zbunjenosti, neprestance izloženi prijetnji birokratskih sila kojima ne mogu dokuciti izvor ni motiv. To je posebno vidljivo u romanima «Proces» (1925.), «Zamak» (1926.) i «Amerika» (1927.), kao i u mnoštvu kracih i duljih pripovijesti, medu kojima se istice «Preobrazba» (1915.). Repetitivni i besmisleni tlaciteljski postupci nerazumljivog i svemocnog birokratskog aparata, mehanicke i apsurdne reakcije "junaka" koji nemaju izraženi osobni identitet, usamljenost i nemogucnost komunikacije medu likovima koji se grcevito i bezuspješno trude da spoznaju mehanizam opresije koji ih muci i proganja bez ikakvog vidljivog razloga, realnost zbivanja koja je bliža dogadajima u snu nego u «obicnoj» stvarnosti, iracionalni i fantasticni element u radnji koji ne može biti reduciran na psihopatološke poremecaje - sve je to ucinilo Kafkinu prozu posebno dojmljivom i utjecajnom u razdoblju poslije 2. svjetskoga rata (a i kasnije), jer se iskustvo opce bespomocnosti pojedinca naspram sila kako totalitarno-teroristicke (nacizam, komunizam), tako i liberalno-birokratske (demokratski kapitalizam) države pokazalo kao paradigmatsko za modernu ljudsku sudbinu. U prepisci (najpoznatije je legendarno «Pismo ocu», kao i pisma ljubavnici Mileni Jasenskoj) Kafka se pokazuje kao pojedinac mucen nesigurnošcu, bespomocnošcu i legijom psihoanalitickih kompleksa, dok aforisticki zapisi i kratki nacrti za dulje tekstove, skupljeni u knjigama kao «Plava bilježnica» otkrivaju slabije poznatoga Kafku - modernog potomka starih gnostika, opsjednutoga pojmom «nerazorivoga» spiritualnog elementa u covjeku. Napustivši tradicionalnu religioznost, Kafka je, raspet izmedu žrvnja apsurda i tihe izvjesnosti u opstojnost «nerazorivog», ostao jednim od središnjih spiritualnih pisaca 20. stoljeca.


Djela
Prakticki sva Kafkina djela su prevedena na hrvatski.

Preobrazba (Die Verwandlung; 1915.)
Proces (Der Proceß; 1925.)
Zamak (Das Schloß; 1926.)
Amerika (1927.)

 

 

Nazad