Biografija

 

    Brazilski autor Paulo Koeljo rođen je 1947. u Rio de Žaneiru. Pre nego što će svoj život potpuno posvetiti književnosti, radio je kao pozorišni režiser i glumac, tekstopisac i novinar.

                          Koeljo 3     Koeljo 1     Koeljo 2     Koeljo 1

    Koeljo je pisao tekstove pesama za mnoge poznate brazilske izvođače, kao što su Elis Režina i Rita Li. Najpoznatija je, međutim, njegova saradnja sa Raulom Seišasom. Među oko 60 njihovih zajedničkih pesmama nalaze se i takvi hitovi kao što su Eu nasci há dez mil anos atrás (Rođen sam pre chiliads godina), Gita i Al Capone.

    Koeljova fasciniranost duhovnim traganjem datira od njegovih hipi dana, kada je putovao svetom učeći o tajnim društvima, istočnjačkim religijama itd.

    Godine 1982. Koeljo je objavio svoju prvu knjigu, Arhivi pakla, koja je prošla potpuno nezapaženo.  Godine 1983. bio je jedan od koautora Praktičnog priručnika vampirizma, knjige koju je, doduše, kasnije želeo da povuče iz knjižara smatrajući da je “lošeg kvaliteta”. Godine 1986, Paulo Koeljo obavio je hodočašće u Santjago de Kompostelu, o čemu će kasnije pisati u knjizi Dnevnik jednog čarobnjaka.

    Naredne godine Koeljo je objavio Alhemičara. Spočetka slaba prodaja navela je njegovog prvog izdavača da od knjige odustane, no s vremenom ovaj roman će postati jedan od najvećih bestselera brazilske književnosti svih vremena.

    Pored toga, Koeljo je objavio i romane Brida (1990), Valkirije (1992), Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala (1994), knjigu izabranih columned iz brazilskog lista «Folja de Sao Paulo» pod naslovom Maktub (1994), knjigu izabranih odlomaka pod naslovom Fraze (1995), romane Peta gora (1996), Priručnik za ratnika svetlosti (1997), Veronika je odlučila da umre (1998), Đavo i gospođica Prim (2003), izbor pripovesti iz narodnog predanja pod naslovom Priče za roditelje, decu i unuke (2001), Jedanaest minuta (2003),  Zahir (2005) i Veštica iz Portobela (2006). Pored toga, Koeljo je adaptirao Dar Henrija Dramonda i Ljubavna pisma jednog proroka Halila Džubrana.

    Koeljove knjige do sada su prodate u ukupno 75 miliona primeraka, a prema časopisu Publishing Trends Koeljo je sa romanom Jedanaest minuta bio najprodavaniji autor na svetu 2003. – iako roman još nije bio pušten u prodaju u Sjedinjenim državama, Japanu i deset drugih zemalja!

    Prema istom časopisu, Alhemičar je 2003. bio šesti na svetskoj listi najprodavanijih knjiga. Roman Jedanaest minuta bio je najprodavanija knjiga svuda osim u Engleskoj, gde je zauzimao drugo mesto. Zahir, objavljen 2005, bio je prema ovom časopisu treći na listama bestselera, iza Da Vinčijevog koda i Anđela i demona Dena Brauna.

    Alhemičar predstavlja jedan od najznačajnijih književnih fenomena 20. veka. Roman je zauzeo prvo mesto na listama bestselera u osamnaest zemalja, i dosad je prodat u trideset miliona primeraka.

    Alhemičara su hvalile različite ličnosti, od nobelovca Kenzabura Oea do pevačice Madone, kojoj je to jedna od omiljenih knjiga. Inspirisao je brojne projekte, poput mjuzikla u Japanu ili pozorišnih komada u Francuskoj, Belgiji, SAD-u, Turskoj, Italiji i Švajcarskoj. Komponovane su dve simfonije (u Italiji i SAD-u) tematski zasnovane na ovom romanu, a čuveni francuski crtač Mebius (autor konceptualnog dizajna za filmove Peti element i Slepi putnik) ga je ilustrovao.
Koeljove knjige prevedene su na 66 jezika i objavljene u preko 150 zemalja.
Paulo Koeljo je:

 

BACK