ESEJ

 

"Proljeća Ivana Galeba" je prvi, pravi,moderni srpski roman XX vijeka. Pozicija Vladana Desnice je interesantna,on se ne pojavljuje u romanu,već preko Ivana iyražava sva svoja razmišljanja i stavove.Ivan Galeb je samostalna individua,entitet,koji utiče na pisca isto toliko koliko i on utiče na njega.Pisac smiješta svog junaka u bolničku sobu,sa istim ciljem kao što je Tomas Man smjestio Hansa Kastorpa u "Čarobnom brijegu".

Ivan Galeb je intelektualac u poznim godinama svog života,pa je prirodno da se sjeća dotadašnjeg života. Roman nije samo egzistencijalistički,nego je ustvari,roman toka svijesti.Ivan razmišlja o jednoj temi,koja se asocijativno,veže za temu iz prošlosti.Vladan Desnica nema ambiciju da nam predstavi ljudske duše,jer njega interesuju samo njeni zakoni,njene spoljašnje karakteristike.Pisac je poznavao sebe i bio je kritičan prema sebi.Proizvod toga su "proljeća Ivana Galeba".

Ivan razmišlja o: filozofiji,umjetnosti,muzici,samoći,Bogu,ljubavi,ženama,pozorištu,cinizmu,sujeti,autopoetici...Pripovjedač se pita zašto se sjećamo nekih sitnica,a značajne stvari zaboravljamo...Raspravlja često i o Bogu i o smrti,pa se njegovo gledište o tome i mijenja kroz roman.Roman je napisan da bi nam otvorio pitanja o našim stavovima i potakao nas na razmišljnje.

Sada možemo samo da žalimo što je Vladan Desnica bio osporavan zbog čisto neknjiževnih razloga,a bio je jedan od najvećih srpskih pisaca XX vijeka,što je dokaz da se plitki umovi ne smiju baviti književnošću.

POCETNA STRANICA