Prva zbirka njegovih pripoveaka pod naslovom "S planiine i ispod planine" pojavila se u Sremskim Karlovcima 1902.godine. Ovom zbirkom u srpsku knjizevnost usao je pisac "od talenta, od stvarnog i originalnog talenta". Dve godine kasnije pojavljuje se druga zbirka koju Kocic posvecuje "uspomeni genija Djure Jaksica", najznacajnija novina ove zbirke je poznata satiricna aktovka "Jazavac pred sudom".

 

 

 

Početkom 1910.godine obavljuje u Zagrebu zbirku pripovjedaka pod naslovom "Jauci sa Zmijanja", a već iduce godine i svoju humoristicko-satiricnu pripovjetku Sudanija.

 

 

 

Cesto se govorilo da je Kocic Borac bacio u sjenu Kocica Pjesnika. Ne treba pjesnika i borca suprostavljati jednog drugom; da nije bilo jednoga ne bi bilo ni drugoga. Kocic je poceo da pise iz potrebe da se bori i sve svoje osobine kao covjeka i borca sa strascu je prelivao u svoje licnosti. Njih je dosta: duhoviti, prevejani i kompleksni David Strbac, saljivi, hvalisavi i tragicni Simeun Djak, surovi i mracni mrcajski proto, zaneseni Relja Knezevic,...