Ovdje se nalaze odlomci iz kritika koje su napisali neki poznati književnici

ONO NAJBOLJE što je on dao je zbilja izvorno, njegovo do maksimuma, bogato na Čitavoj skali osećanja. Jer, Šantić nije intelektualan i dubok; njegove su pesme najčešće mali detalji, male lirske teme, svakodnevne, bez trunke bizarnosti. Pogotovu tamo gde se potpuno oslobadaju tragovi romantizma, gde je svaki balast bivao odbačen.

Zoran Gavrilović

ZATO ČESTO u oblasti "intimne" lirike - iako svaka reč za sebe ima starinski zvuk i svako osjećanje ostavlja utisak nečega bezbroj puta dozivljenog i banalnog - pesma u cjelini se osjeća kao novo, originalno treperenje. Takvo je pretpraznicko vece sa majčinim radom i pogledom, očevom pesmom, susedovom pričom i dečijim uzbuđenjem.

Vojislav Đurić

OSJEĆANJE u ovom stihovima zato nije umjetničko, što nije jako. I zato što nije dosta jako, ono ne nosi svoj oblik već samo sobom, ono oblik pozajmljuje, dobiva ga u školi literarne kritike i teorije, u školi kod drugih pesnika.

Vasa Stajić

IZVESNO je: to je drugačiji, razumniji, stvarniji, iskreniji, dublji i bolji patriotizam no što je onaj prazni verbalizam, sva ona emfaza i retorika, sa kojom smo se navikli sretati u bezbrojnim patriorskim pjesmama našim.

Jovan Skerlić

To je poezija gdje čovjek osjeća ne samo da je on dio zemlje i naroda već da su i zemlja i narod djelom njegove široke duše, prava, iskrena lirika ...

Tin Ujević

JEDNOSTAVNOST izraza Šantićve pesme ne odiše samo jednostavnošću nadahnjuća sadržine već i nesposobnošću snažnih osjećanja da nađu kitnjastiju formu.

Jovan Skerlić