Esej

Jadi mladoga Vertera je jedno od najboljih djela Johana Volfgana Getea. To djelo ga je od jednog prosjecno kvalitetnog pisca uzdiglo do statusa jednog od najvecih pisaca i umova na svijetu.

Ovo djelo govori o nesretnoj ljubavi sa tragicnim zavrsetkom. Govori o njemu kao neyadovoljnom i iskorjenjenom mladom covjeku. Roman prerasta okvire obicne ljubavne istorije i postaje znacajan dokument o drustvenim prilikama.

Gete, međutim, ne iznosi samo Verterovu ljubavnu tragediju, već u tok radnje upliće i priču ostavljene djevojke koja je u očajanju potražila smrt u talasima rijeke, zatim seoskog sluge nesrećno zaljubljenog u gazdaricu, udovicu, koga izbacuje iz kuce, a on ubija drugog slugu, suparnika u ljubavi, i- kao četvrto- pisara kod Lotina oca, koji se savladava i ne kazuje svoju ljubav, ali zato poludi, pa ga najprije zatvaraju u ludnicu, a onda puštaju kao bezopasnog. Gete na taj način svoju ljubavnu historiju prikazuje u nekoliko uporednih tokova, od kojih svaki preliva na drugi način, no svi se tragično zavrsavaju. Razni ljudi različito reaguju u istoj situaci, no u suštini sve ih pokreće ista sila.

Ovo djelo je od velikog znacaja za svjetsku knjizevnost. Odjeci ove knjige dosezu do dana danasnjeg. Gete je ovom knjigom uticao na sveukupno svjetsko stvaralastvo. Iako je ova knjiga na prvi pogled monotona i jednolicna ona nosi duboke skrivene poruke koje mogu da uticu na nase razmisljanje i zivot.

 

                                                                                                                << Pocetna strana