Branko Ćopić 

Rođen je 1915. u Hasanima u Bosni. U književnosti pojavio se prije drugog svijetskog rata. Poslijednjih godina pojavile su se polemike oko njegovog angažovanja tokom drugog svijetskog rata u rodnoj Bosanskoj Krupi . pisao je pjesme,pripovjetke i romane. Njegova literatura zasnovana je na atmosferi, situacijama i likovima iz zemlje Bosne, iako je najveći dio života živio i radio u Beogradu. Dobitnik je vise nagrada i priznanja kao što su nagrada Akademije sedam umjetnosti, Rakićeve, SANU, dječije knjige i drugih. -“Pod grmečom”
- "Planinci"
- "Doživljaji Nikole Bursaća"
- "Gluvi barut"
- "Ne tuguj bronzana stazo”
- "Osma ofanziva"
- "Borci i bjegunci"
Interesovao se za Zmajeve dječije igre i o njima je rekao: "Veoma se radujem što su Zmajeve dječije igre u svoj široki program integrisale sve što je najlijepše u literaturi za djecu…"
Objavnjeni romani u periodu od 1938.hdo 1964. :
Mnoga djela su prevedena na strane jezike.
Do svoje smrti živio je i radio je u Beogradu, gdje 1984. godine sahranjen.

Bojan Gvozderac
Nemanja Tešanović
Duška Gvero

   

Branko Ćopić pjesnik, pripovjedač i romanopisac rođen je 1915 godine u jednom lepom selu Hasanima. Ovaj pjesnik se isticao bujnom maštom i sanjarenjem.U mnogim tekstovima je to dokazao .uglavnom je opisivao naseljena mjesta, livade i sela. U mnogim tekstovima se pojavljuje njegov omiljeni lik, Nikola Bursać. On je kao dječak sanjao da bude pisac.On je svoj život proveo u pisanje lektira i romana. Jedna od poznatih lektira je "Magareće godine" U pripovijetku "Pohod na mjesec" opisuje kako ide sa Petrak da dohvati Mjesec.Umro je 1984 godine. Prve pisane pripovjetke, su "Planinci", "Pod grmečom", "Bašta sljezove boje", "Pohod na mjesec". On je u svom živitu napisao dosta romana i lektira. Jedna od atraktivnih priča je "Bašta sljezove boje". U njoj kao mali dječak opisuje, svoju školsku karijru i dedu. On je bio jedan od onih koji je volio da piše djeci. On je primijetio“To je silno uživanje, pisati za djecu-jedna čarobna i čudesna igra”. On je jedan od najboljih pisaca koji je pisao djeci. Zato ga djeca vole i citaju njegove pripovjetke.

BACK