PRIVREDA

 

Privredu Francuske lakse je posmatrati razdvojenu na sektore.


Primarni sektor: glavni proizvodi francuske poljoprivrede su psenica i vino. Osim psenice i vinove loze, uzgajaju se krompir, secerna repa, razne vrste voca i povrca, itd. Stocarstvo je razvijeno. Ribolov je razvijen na Atlantiku, Sredozemnom i Sjevernom moru, a takodje na mnogobrojnim rijekama i jezerima.

Sekundarni sektor: glavni proizvidjac zeljeza u Evropi i svijetu. Znacajna je i proizvodnja celika, boksita, aluminijuma. Od industrija razvijena je metalurgija, proizvodnja automobila (Renault, Pegout, Citroen), aviona, lokkomotiva, masinska industrija (Sneider), zatim tekstilna industrija, drvna, prehrambena, itd. Industrijska sredista su u Nantu, Lionu, Parizu i njegovoj okolini.

Tercijalni sektor: u svjetskoj trgovini zauzima cetvrto mjesto na svijetu. Francuska ima gustu i veoma prometnu mrezu puteva, mnogo kanala i plovnih puteva. Najvaznija grana privrede je turizam. Poznata ljetovalista su: Nica, Sen Trope, Marselj, Tulon i Kan. Znamenitosti koje su obiljezile Pariz su: Ajfelov toranj, Trijumfalna kapija, muzej Luvr, dvorac Versaj, katedrala Notr Dam, itd. Razvijen je i zimski turizam. Glavna destinacija su Alpe.

 

NAZAD