Nikola Tesla

 

Nikola Tesla je rođen 1865.god,a umro je 1943.god.Tesla se kao dječak isticao bujnom maštom ,pronalazačkim darom i smjelim poduhvatima.Jednoga dana naišao je sredinom rijeke splav drvene građe.Zaronio je i pokušao da prođe ispod njega.Nije uspijevao pa se počeo gušiti.Uz pomoć ono snage i hrabrosti sto mu je ostalo uspio je izroniti.Kada je došao na drugu stranu onesvijestio se od silnog umora i straha.

Miloš Ćurković
OŠ “Ivo Andrić”

 

Nikola Tesla

Nikola Tesla,
Morem vesla
ide u Ameriku
da otkrije elektriku.

Došavši na Nijagaru
izvodio je eksperimente
praveći razne skice plana
da bi se svijetlost
vidjela preko okeana.

Prvi je uspostavio
vezu na daljinu
i tako upalio sijalice
bez provodnika-žice.

Ovaj njegov izum
izazvao je osvetu
izobličenog svijeta
ali je Tesla njime
postao znameniti
naučnik ovog planeta.

Miloš Ćurković
OŠ “Ivo Andrić”

 

Nikola Tesla je bio veliki izumitelj električne energije izumio je način prenošenja energije na daljinu. On je imao bujnu maštu i zanimljivo djetinjstvo. Bio je inovator. Rođen je u Lici.

Knežević Bojana
OŠ "G.S. Rakovski

 
 

Nikola Tesla je bo veoma naklonjen stvaralaštvu još od malih nogu. Voleo je da čita sto mu je i pomoglo pri ozdravljenu. Njegova zelja da otkrije nesto što bi pomoglo cijelom čovječanstvu podstaklo da vise razmislja i sanjari. Mnogi su ga podcjenjivali i obespravljivali pa je čak jedan austrisi fizičar izdao knjigu “Istorija ljudske gluposti”. No ni to ga nije omelo.Šta više htio je da dokaže da će on ipak biti u pravu.
Da će on prvi otkriti po njemu električni svijetski poredak.
Nakon dugog i napornog rada Nikola Tesla otkriva moć elektrike. Tada nastaju prvi električni uređaji i pronalazak za cijeli svijet, cijela čovječanstva. 
Objavljivao je radove iz fizike, pisao članke iz različitih oblasti. Bio je poznat pobornik svijetskog mira, iskren prijatelj progresa cjelokupnog čovječanstva, odan sin Jugoslavije, ąto je dokazano javnim podrľavanjem naąe narodno-oslobodilačke borbe. Tesline struje- visokofrekventne naizmjenične struje vrno visokog napona, viąe miliona volti, koje proizvodi Teslin transformator; manje su opasne od običnih naizmjeničnih struja, jer djeluju uglavnom povrąinski; upotrebljavaju se u medicini.

Plavšić Slađana
OŠ "G.S. Rakovski

 
 

BACK