Sport i zanimljivosti

 

Najduže olimpijske igre održane su u Parizu 19000 godine. Svečano otvaranje bilo je 20. maja a svečano zatvaranje 28. oktobra. Sportisti su se nadmetali duće od pet mjeseci.

Najmlađi olimpijski pobjednik bio je Amerikanac Bob Matijas. Kao najmlaći učesnik u najtežoj atletskoj disciplini setoboju. Osvojio je zlatnu medalju. Imao je svega sedamnaest godina i devet mjeseci.

Poštena igra. Na olimpijedi održanoj 1932. godinae u Los Anđelesu, u trci na 1500 metara pobjedio je Finac Lestinen. On je u finišu trke omeo Amerikanca Hila da pobjedi, i u cilj su obojica ušli u istoj sekundi. Dobili su po pola zlatne medalje. Mjesec dana kasnije, Finac je zbog griže sajvesti ppoštom poslao svoju plovinu pravom olimpijskom pobjedniku.

Najduži rvački meč održan je 1912. godine na olimpijskim igrama  u Stokholmu. Finac Beming i Šveđanin Algren rvali sus se punih 9 sati. Pošto su se jednoako hrabro borili sve vrijeme, njihovo nadmetanje završeno je sudskom odlukom neriješenim rezutatom i obojica su dobili srebrene medalje.

Na olimpijskim igrama odrržanim u Melburnu 1956. godine Rue Ivanov je pobjedio u veslanju. Na svečanoj dodjeli medalja bio je toliko radostan i zbunjen da mu je medalja ispala u rijeku. Dugo je ronio, ali nije uspio da je nađe. Organizatori su se potrudili da obraduju nesrećnog veslača i napravljena je nova zlatna medalja, koja mu je slijedćeg dana uručena.

Najuspješniji takmičar na jednim olimpijskim igrama bio je amerčki plivač Mark Špic. Na olimijadi u Minhenu 1972. godine učestovavo je u sedam plivačkih trka (četiri pojedinačne i tir štafetne) i u svih sedam osvojio prvo mjesto.

Najveća prevara na olimpijadi dogodila se 1904. godine Amerikanac Fred Lork je u vođstvu posle dvadesetak kilometara mataronske trke. Udario se i sjeo pored staze, kad je naišao automobil. Vozač je vozio maratonca deset kilometara. OdmornomFredu nije bilo teško da prvi utrči na cilj. Na sreću prije dodjele medalja, vozač automobila se pojavio na stadionu i otkrio prijevaru. Tako je Lork ostao bez medalje. 

Kosić Andrea 

 

 

BACK