SLOBODAN BOŠKOVIĆ
Gojakovi zapisi

RAZGOVOR S KNJIŽEVNIKOM SLOBODANOM BOŠKOVIĆEM ČIJA JE KNJIGA   GOJAKOVI ZAPISI, ROMAN OBJAVLJEN U „MOJOJ BIBLIOTECI“-BEOGRAD,NAGRAĐENA GODIŠNJOM NAGRADOM UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA REPUBLIKE SRPSKE,KAO NAJBOLJA KNJIGA OBJAVLJENA U 2012.G.

NAROD KOJI NE VODI BRIGU O SVOJOJ KNJIŽEVNOSTI, NA PUTU JE DA PRESTANE BITI NAROD!

1.  MNOGI PROBLEMI PRATE KNJIŽEVNO STVARANJE U REPUBLICI SRPSKOJ: POČEĆU OD TOGA DA NAS U SARAJEVU, U OKVIRU LAŽNOG „UDRUŽENJA PISACA BiH“ LAŽNO PREDSTAVLJAJU,  KAO DIO KNJIŽEVNOSTI BiH, A POGOTOVO U DRUGIM ZEMLJAMA,I TOSAMO NEKOLIKO KNJIŽEVNIKA IZ  RS. I UVIJEK SU TI ISTI  PISCI ZASTUPLJENI U SVIM SARAJEVSKIM ANTOLOGIJAMA, PANORAMAMA ITD..., TE PREVODIMA BiH - KNJIŽEVNOSTI.  S PRAVOM MOGU REĆI DA TO NISU I NAJZNACAJNIJA KNJIŽEVNA IMENA  U R.S.u, ŠTO JE JOŠ JEDNA DODATNA PODVALA PISCIMA IZ SRPSKE. ZA OSTALE PISCE IZ REPUBLIKE SRPSKE, NJIH PREKO 110, NEMA MJESTA, MOŽDA I NA SREĆU, IAKO SU ZADNJIH 15-TAK GODINA NASTALA U RS DJELA KOJA SE MOGU SVRSTATI U SAMI VRH SRPSKE KNJIŽEVNE SCENE I GOTOVO NEMAJU NIŠTA ZAJEDNIČKO SA TZV. BiH KNJIŽEVNOŠĆU.

2.  PPRIMJERICE, MATERIJALNI POLOŽAJ I DRUŠTVENI STATUS PISACA U RS SU KATASROFALNI, DA NE KAŽEM I BESRAMNI: NEMA USLOVA ZA PROFESIONALNO PISANJE – NITI JEDAN JEDINI PISAC U RS NE MOŽE DA PREŽIVI OD PISANJA, NEKI NEMAJU ČAK NI POSAO,SOCIJALNO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, A VEĆINA RADI NEODGOVARAJUĆE POSLOVE,HONORARI NE POSTOJE,IZDAVAČE UGLAVNOM ZANIMA SAMO PRODAJA HARTIJE, KNJIŽEVNA KRITIKA - AKO SE UOPŠTE MOŽE REĆI DA JE IMA U SRPSKOJ - VRLO SPORADIČNO SE BAVI SAVREMENIM KNJIŽEVNIM STVARALAŠTVOM,JER TO NIJE PROFITABILNO,A U SRBIJI NEMAJU VREMENA NI SVOJU KNJIŽEVNU PRODUKCIJU DA PRATE. JEDNOM RIJEČJU: PISCI SU PREPUŠTENI SAMI SEBI!  POSLEDICA TOGA JE DA U RS, KAO I U STVARAŠTVU NA SRPSKOM JEZIKU, DOMINACIJA TZV. TRIVIJALNE KNJIŽEVNOSTI. ALI,I U OVOM „BEZNAĐU“ PISCI U SRPSKOJ PIŠU VRIJEDNE KNJIGE KOJE UGLAVNOM NE DOPSPIJEVAJU DO ČITALACA. A I SAMI PISCI U REPUBLICI SRPSKOJ NISU USPJELI , VJEROVATNO IZ RAZLOGA KOJE SAM NABROJAO, DA SE ORGANIZUJU I, PRAKTIČNO, U OVOM MOMENTU KAO SUBJEKT I NE POSTOJE,IAKO JE POSLIJE 8.GODINA,NEDAVNO ODRŽANA IZBORNA SKUŠTINA I IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO.

3.  PREMA SUDBINI PISCA A TIME I KNJIŽEVNOSTI, KOJA SE STVARA U SRPSKOJ, INSTITUCIJE SU VIŠE NEGO RAVNODUŠNE IAKO SE BAVE I RASPODJELOM ZAJEDNIČKOG A NE PRIVATNOG NOVCA. ISTINA, FINANSIRAJU SE, I TO SIMBOLIČNO,RAZNE KNJIŽEVNE MANIFESTACIJE KOJIH SE VEĆ SLEDEĆE GODINE NE SJEĆAJU ČAK NI SAMI UČESNICI, IAKO SU I OVE MANIFESTACIJE SAMO REPRIZE PREDHODNIH,ŠTO JE I RAZUMLJIVO, JER IH NE ORGANIZUJE UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA.
PREMA STVARAOCU KNJIŽEVNOG DJELA, MINISTARSTVO ZA KULTURU I PROSVJETU ODNOSI SE ZAPANJAJUĆE  IGNORANTSKI I BESPRIMJERNO, JER NE ULAŽE VEĆ GODINAMA NI JEDNU JEDINU MARKU U ONO ŠTO SE ZOVE  „ PRIMARNO LITERARNO STVARALAŠTVO“ I NE OLAKŠAVA PISCU REALIZACIJU DJELA. A TO BI TREBALO DA BUDE JEDAN OD OSNOVNIH CILJEVA MINISTARSTVA, JER „NAROD KOJI NE VODI BRIGU O SVOJOJ KNJIŽEVNOSTI, NA PUTU JE DA PRESTANE BITI NAROD“ !                                                  I DRUGE INSTITUCIJE SE PONAŠAJU NA SLIČAN NAČIN,DA POMENEM SAMO JAVNI SERVIS RTS,KOJI JE  U ZADNJIH NEKOLIKO GODINA INTERVJUISAO PPREKO 400, „VAŽNIH I ZMAČAJNIH“ LIČNOSTI ZA KOJE NIKO KROZ 10.TAK GODINA NEĆE NI ZNATI DA SU OVDJE ŽIVJELI,ALI ZATO NIKADA NI SA JEDNIM PISCEM NIJE NAPRAVLJEN MAKAR JEDAN JEDINI INTERVJU!
4. INAČE, ULAGANJE U KNJIŽEVNOST JE NEUPOREDIVO NAJMANJE U ODNOSU NA OSTALE OBLIKE UMJETNOSTI! SAMO POLOVINA SREDSTAVA, KOJA SE ULAŽU U PODRŠKU JEDNOG FILMA, RIJEŠILA BI VEĆI BROJ AFIRMISANIH PISACA SVAKODNEVNIH BRIGA O SOPSTVENOJ EGZISTENCIJI, OBEZBIJEDILA DA SE NAJBOLJA DJELA PREVEDU NA JEDAN OD SVJETSKIH JEZIKA, ŠTO BI PREDSTAVLJALO I ZNAČAJNU AFIRMACIJU REPUBLIKE SRPSKE. BILO BI NEOPHODNO FINANSIRATI I PUBLIKOVANJE EDICIJE „NAJBOLJI ROMANI RS“, TE ANTOLOGIJE POEZIJE I PRIPOVIJETKE. (PREVODE SJAJNIH PISACA KAO ŠTO SU M.STOJIČIĆ,S.KOZIĆ – PRERADOVIĆ,D.MITRIĆ I DA NE NABRAJAM DALJE, ČIJA DJELA BI  IMALA,SIGURAN SAM, ZNAČAJAN ODJEK I U EVROPI).

5. KNJIŽEVNE NAGRADE SU I FINANSIJSKI I PO STATUSU ISPOD DOSTOJANSTVA I INSTITUCIJE KOJA IH DODJELJUJE I PISCA KOJI IH PRIMA, A JOŠ JE VEĆI APSURD ŠTO SAMO JEDNU NAGRADU DODJELJUJU PISCI A OSTALE RAZNI KNJIŽEVNO NEKOMPETENTNI ŽIRIJI IMENOVANI OD INSTITUCIJA KOJE SE NE BAVE KNJIŽEVNOŠĆU! ISTINA JE: U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI JE BILO 10. PREPOZNATLJIVIH I ZNAČAJNIH NAGRADA A SADA IH IMA NEKOLIKO STOTINA I MOŽETE UČITI GEOGRAFIJU NOVIH DRŽAVA NA OSNOVU NJIH ALI SU ZATO, GOTOVO BEZ VEĆEG ZNAČAJA I ZA PISCA I ZA ČITAOCA PA I ZA  ONOG KOJI IH DODJELJUJE.OVO NAS JE UVELO U KRAJNJI APSURD: DA JEDAN OD NAPOZNATIJIH SRPSKIH PPJESNIKA  DOBIJE VIŠE NAGRADA ZA GODINU DANA NEGO ŠTO IMA UKUPNO GODINA ŽIVOTA...MADA JE POŽIVIO PRILIČNO... PA DO APSURDA SA „DUČIĆEVOM NAGRADOM“ KOJA ĆE KO ZNA KADA BITI DODIJELJENA I JEDNOM PJESNIKU KOJI ŽIVI U SRPSKOJ!?
JA,OVU NAGRADU UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA SRSPSKE PRIMAM SA POSEBNIM UVAŽAVANJEM, JER JE OVO JEDNA OD RIJETKIH KOJU DODJELJUJU KNJŽEVNICI SRPSKE I ODLUČUJE ŽIRI U ČIJEM SASTAVU SU EMINENTNI PISCI.

6. IAKO U SVIJETU,U STRUKTURI KAPITALA,KULTURA I POSEBNO KNJIŽEVNOST ZAUZIMA ISTAKNUTO MJESTO /VISOKO/ I PREOVLAĐAJUĆU ULOGU,KOD NAS JE NAŽALOST TRAGIKOMIČNO DA JEDAN PISAR-RUKOVODILAC U GRADSKOJ UPRAVI BANJALUKE, DA NE GOVORIMO OSTALIMA,POSJEDUJE VIŠE KAPITALA NEGO 110. PISACA ZAJEDNO,KOLIKO NAS IMA U RS,SA OBJAVLJENIH PREKO 3.000,KNJIGA, PREVEDENIH NA VIŠE VODEĆIH SVJETSKIH JEZIKA. MEĐJUTIM,SIGURNO JE,AKO JE ZA UTJEHU PISCIMA A VLASTI ZA OPOMENU: O OVOME VREMENU,ZBIVANJIMA I ŽIVOTU U NJEMU... BUDUĆE GENERACIJE ĆE PREVASHODNO SAZNAVATI IZ NAŠIH NAPISANIH KNJIGA....
7.    NA KRAJU,MISLIM,DA TREBA SISTEMSKI PROMIJENITI ODNOS PREMA KULTURI A TIME I KNJIŽEVNOSTI.NJEN ZNAČAJ ZA DRŽAVU,IZGLEDA DA JE NA BALKANU  RAZUMIO SAMO DRUG J.B. TITO!


    Gojakovi zapisi
, roman, Beograd, 2012.g.  >>

Početna stranica