KILOMETARSAT  

kilometarsat1854. godine Samuel McKeen iz Nove Škotske je izumio prvi kilometar sat koji je mjerio pređenu kilometražu. Kilometar sat je bio korišten prvo kod kočija. Bio je zakačen za točkove i mjerio je kilometražu uz pomoć okretanja točkova.

KLIMA UREĐAJ

Prva ideja o uvođenju sistema za hlađenje u prevozno sredstvo javila se u glavi Williama Whiteleya davne 1884. godine. Prema njegovoj zamisli ta "primitivna" klima funkcionisala bi na taj način što bi on stavio veliku kocku leda ispod kočije, zatim bi koristio nešto slično današnjem fenu za upumpavanje hladnog vazduha. Ali prošlo je preko 50 godina dok prvi auto nije dobio sistem za hlađenje. Tačnije prvi auto sa ugrađenim sistemom za hlađenje bio je američki Packard iz 1940-e godine.

GRIJANJE

Kanađanin Thomas Ahearn je izumio prvi električni grijač za upotrebu u autu 1890. godine.

STARTER AUTA

Prvi starter auta, koji je omogućavao pokretanje vozila iz unutra i bez kurble, koja je do tada služila u svrhu pokretanja, izumio je 1899. godine Clyde Coleman. Charles Kettering iz General Motorsa je usavršio i ugradio u prvo auto. Ovaj izum je omogućio da se mnogo veći broj žena, nego do tada, nađe za volanom.

RETROVIZOR

Prvi retrovizor je predstavljen 1911. godine.

 

SERVO VOLAN

Francis W. Davis je izumio servo volan. 1920-e godine radio je kao glavni inženjer u odjeljenju za proizvodnju kamiona kompanije Pierce Arrow Motor Car. Za vrijeme svog rada uvidio je problem teškog okretanja volana kod kamion. Davis je napustio svoj posao u toj kompaniji i otvorio je svoju malu radionicu u kojoj je radio na izumu hidrauličnog volana. U tome je i uspio. Ali, ipak, prvi auto sa hidrauličnim volanom proizveden je tek 1951. godine.

AUTO RADIO

prvi_radio.gif (43069 bytes)1929. godine Amerikanac Paul Galvin, šef Galvin Manufacturing korporacije, izumio je prvi radio za auto. Prvi radio prijemnici za auta nisu bili ugrađivani od strane proizvođača auta, nego su se kupovali odvojeno. Galvin je dao svom novom proizvodu ime "Motorola", povezujući pojmove pokret (eng. motion) i radio.

TUBLES GUME

Prve tubles gume su napravljene 1937. godine.

ŽMIGAVCI

Američki proizvođač Buick prvi put je predstavio električni žmigavac 1938. godine.

KLJUČ ZA AUTO

Prvi ključ za auto predstavio je Chrysler, 1949. godine.

 

SIGURNOSNI POJAS

Prvi sigurnosni pojas ugradila je kompanija Ford, 1956.godine. Do kraja 1964. godine u sva nova auta u SAD ugrađivani su pojasevi za prednja sjedišta, a do kraja 1966. godine i za zadnja.

AUTOMATIKA

1956. godine Chrysler je prvi put u autu uveo automatiku.

VAZDUŠNI JASTUK

1973 godine istraživački centar General Motorsa je izumio prvi vazdušni jastuk, koji je bio korišten za sigurnost u vozilu. Prvi auto u koji je bio ugrađen bio je Chevrolet iz 1973. godine i ugrađivao se kao dodatna, ali ne i standardna oprema. Međutim, u to vrijeme kupci nisu kupovali auta sa ugrađenim vazdušnim jastucima, tj.  zainteresovanost tržišta za tim proizvodom je bila mala. I baš zbog toga i  zbog slabe isplativosti GM ih je prestao ugrađivati u svoja auta. Vazdušni jastuk je ponovo ponuđen na tržištu 1984. godine od strane američkog Forda, u modelu Tempo. Ni ovaj put nije ugrađivan kao standardna, nego kao dodatna oprema. Tek nakon četiri godine 1988. Chrysler je postao prva kompanija koja je ugrađivala vazdušne jastuke kao standardnu opremu.

BOČNI VAZDUŠNI JASTUK

1997. godine Volvo je prvi počeo sa ugradnjom bočnih vazdušnih jastuka.

 

 

 

 

 

 

 

m.b.co