FORD

h.ford

Ford ili preciznije Ford Motor Company duguje  ime svom osnivaču, Hanry Fordu (1843-1947). Tvornica  Ford je prve dve godine, od osnivanja 1901. godine do 1903. godine, nosila drugi naziv, da bi ime koje sada ima dobila 1903.godine.

DAIMLER

Gottlieb Daimler  (1834-1900)-lijevi na sl.- bio je inženjer u firmi, pogodite, Daimler Motoren Gesellschaft.

BENZ

Karl Benz (1844-1929)-desni na sl.- je bio njemački inženjer, koji je 1866.godine izumio vozilo na tri točka, prvo koje je bilo pokretano četverocilindričnim benzinskim motorom.  

OPEL 

1898. godine petorica braće Opel su počeli proizvodnju mašina za šivanje i bicikla u fabrici Adama Opela, kako joj je bilo ime po jednom od braće. Međutim, fabrika ubrzo počinje proizvodnju automobila, i u tome joj dobro ide. Opel je bio prije Drugog svjetskog rata najveći evropski proizvođač automobila.

 

RENAULT

renault, louis.jpg (6727 bytes)

Imena fabrika prema osnivačima nisu bila strana ni za Francusku. Louis Renault (1877-1944), -lijevi na sl.-Marcel Renault (1882-1903)-desni na sl.- i Fernand Renault (1865-1901) osnovali su 1899. godine, La Compagnie Renault Frčres. Fabrika je 1945. godine nacionalizovana zbog sardnje braće Renault sa Nijemcima i promijenjeno joj je ime, ali je u imenu, ipak, ostalo ime Renault , u La Régie nationale des usines Renault.

PEUGEOT 

Armand Peugeot (1849-1915) osnovao je 1895 La Société des automobiles Peugeot ili Automobilsku kompaniju Peugeot.

 

CITROEN  citroen, andre plakat.jpg (7107 bytes)

Prvo ime za fabriku Citroen bilo je Le Quay de Javel’s, ali je ubrzo ime promijenila u Citroen prema svom osnivaču André Citroenu (1878-1935).

HONDA

Uprkos velikim razlikama u evropskoj i američkoj kulturi u odnosu na japansku, imena fabrika su davana po istom principu. Tako je Honda dobila ime po svom osnivaču Soichiro Hondi, koji je živio od 1906. do 1991. godine. To ime je nosila od samog osnivanja 1948. godine. U početku Honda je proizvodila samo motore, a poslije, tačnije 1964. godine. počinje proizvodnju automobila.

 

PORSCHE 

San dr Ferdinanda Porschea je bio da napravi auto po prihvatljivoj cijeni uz podršku novog njemačkog kancelara Adolfa Hitlera. To mu je pošlo za rukom 1934. godine kada je Porsche uspio da izgradi fabriku u Wolfsburgu i proizvede svoje prvo auto. Samo nismo sigurni da li je njegov san o autu po prihvatljivoj cijeni zaista ikada ispunjen.

TOYOTA

Sakichi Toyoda (1894-1952) osnovao je fabriku The Toyoda Automatic Loom Works Ltd. 1926. godine. 1935. godine fabrika, koja se u početku nije bavila proizvodnjom automobila, proizvodi svoj prvi automobil. Kishiiro Toyoda, sin  Sakichia, mijenja ime fabrike u The Toyota Motor Company.

 

MERCEDES

Austrougarskog konzula u Francuskoj Emil Jellineka (sl. lijevo) koji je bio zvanični predstavnik fabrike automobila Deimler za Austriju, Mađarsku, Francusku i SAD, inspirisala je njegova kćerka Mercedes (sl. deno), da po njoj da ime svojoj kompaniji. 1902. godine registrovao je ime Mercedes koje je bilo namijenjeno njegovim budućim autima.

ALFA ROMEO 

1910. godine formirana je fabrika Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA) kada je grupa talijanskih biznismena kupila je posrnulu francusku fabriku auta u blizini Milana. 1915. godine ALFA-u je preuzeo industrijalac Nicola Romeo. Novo i ime koje i danas nosi, fabrika je dobila nakon Prvog svjetskog rata; tako što je starom imenu Alfa dodano ime novog vlasnika Romeo.  

ROLLS-ROYCE

Henry Royce, rođen 1863. godine, izvrsan inženjer bio je vlasnik fabrike kranova i dinama pod imenom F.H.Royce & CO. U proljeće 1904. godine upoznaje Charlesa S. Rollsa, aristokratu, sina zemljoposjednika i velikog avanturist. Rolls u njemu vidi veliki talenat i perspektivnog inženjera i obećava mu da će mu pomoći u izradi motora za automobile. Taj njihov usmeni sporazum se i zvanično potvrđuje potipisivanjem ugovora između  "C.S.Rolls and CO" i Royceove kompanije, prema kojem Rollsova kompanija  dobija ekskluzivno pravo na prodaju Royceovih auta u Velikoj Britaniji pod novim imenom Rolls-Royce.

 

FIAT

Ali, ipak, nisu svi osnivači davali svojim fabrikama ime po sebi. Fiat, na primjer, je osnovan 1899. godine od strane Giovanni Agnellia (1865-1945). Fiat nije bilo ime njegovog djeda, niti pretka, nego je skraćenica za  Fabrica Italiana Automobilii Torino. Iako nije dao ime fabrici po sebi, Giovanni Agnelli se pobrinuo da kompanija FIAT ostane i do danas u rukama njegove porodice.

BMW 

1916. godine Nijemci Gustav Otto i Karl Rapp osnovali su Bayerische Fleugzeug Werke, fabriku koja je proizvodila motore za avione. Nakon Prvog svjetskog rata oni su promijenili svoj proizvodni program i počeli su proizvoditi automobile. Staro ime koje je značilo Bavarska fabrika aviona više nije odgovaralo, pa su ga 1922. godine promijenili  u Bayerische Motoren Werke (Bavarska fabrika motora), bolje znana pod skraćenicom BMW.

VOLKSWAGEN

Ime njemačke fabrike Volkswagen dolazi od duha ili namijene koja je bila vodilja u osnivanju ove kompanije. Tj. fabrika je osnovana pod motom da proizvede auta, jeftina i dostupna širim narodnim masama i otuda ime Volkswagen ili prevedeno na srpski "narodni auto".

VOLVO 

Šveđani  Assar Gabrielson (lijevi na sl.)i Gustaf Larson (desni na sl.) osnivači Volva, htjeli su da odstupe od stereotipa davanja imena fabrike po svom imenu (ili se nisu mogli dogovoriti čije bi ime stvarno nosila), i velikoj švedskoj kompaniji za proizvodnju auta dali su latinsko ime. Volvo, naime, na latinskom znači "vozim".

AUDI

Interesantno za ovu svjetski poznatu kompaniju je to što je ona svoj naziv "Audi" vuče od male radionice koja se bavila proizvodnjom auta. Ta radionica zvala se "Audi". Međutim, to ime se gubi 1932. godine kada dolazi do udruživanja četiri njemačke radionice, na čelu sa Audijem, u jednu veliku. Ta velika kompanija dobija novo  ime "Auto Union AG". Tada je nastao i poznati audijev znak četiri prstena, koji ustvari predstavlja četiri kompanije koje su ga stvorile. Ime audi se gubi sve do 1969. godine, kada dolazi do udruživanja sa kompanijom "NSU Motor Works AG", tada firma ponovo dobija  staro ime, ali malo modifikovano "Audi NSU Auto Union AG". Današnje ime kompanija je dobila tek 1985. godine, skraćivanjem imena "Audi NSU Auto Union AG" na samo "Audi AG".

 

 

m.b.co