O gradu i zamku Versaj izbliza Slike iz Versaja Kviz

Versaj izbliza

Main Courtyard Palace of Versailles132-41.jpg (8459 bytes)

Ovaj pogled na zamak snimljen je sa glavne kapije, koja gleda na dvoriste, u kojem stoji konjanicka statua luja XIV. Iza palate nalaze se parkovi sa fontanama i setalistima.

Reception Room

Soba za primanje (salon) u Versaju je dizajnirana u stilu baroka . Karakteristike ukljucuju klasicne motive na prostirkama , lusterima i ukrasne zamrseno klesane ivice duz vrha zidova . Stil namjestaja je daleko jednostavniji .

112-7.jpg (8412 bytes)Petit Trianon

Je sagradio Jacques ange Gabriel , kao neoklasicnu vilu na podruciju zamka Versaja za Luja XiVi Madam de Pompadu r. Gradjevina je poznata po svojoj jenostavnosti i skladnim proporcijama.Kasnije je postala omiljeno utociste Marie Antoinette , zene LujaXVI.

Gardens at Versailles

Prostrani parkovi koje je kreirao Andre la Notre okruzuju palatu Versaj.Uredjeni duz sirokih avenija imaju geometrijski oblik koji je isprekidan ukrasnim zbunjem , skulpturama , kanalima i fontanama.

Hall of Mirrors

Dvorana ogledala je dovrsena 1684. Kao rakosan enterijer sa mnogo mermera i zlata bila je u skladu sa razmetanjem voljenog kralja sunca.

112-6.jpg (12715 bytes)The queen’s bedchamber

Danas izgleda isto kao sto je izgledala kada je Maria Antoinette napustila dvorac za vrijeme francuske revolucije 1789. Rocco stil drvoreza kao i oslikani plafoni ciji je tvorac FRANCIS BOUCHER bili su naruceni od luja XV kako bi ispunio zelje svojoj zeni MARiA LESZCZINSKI.

Maria Antoinette je po svom dolasku smatrala sobu strasno staromodnom,pa je odlucila da je uredi po svom ukusu(rekonstrukcija izvrsena 1976)

The sun myth

Luj XiV izabrao je sunce za svoj symbol.Sunce je bilo povezano sa Apollom,bogom mira i umjetnosti,bio je takodje i nebesko tijelo koje je davalo zivot svim stvarima.

Regularnost njegovih radnih navika, pobune i povlacenja,bili su drugi dio slicnosti sa suncem.

Kroz Versaj dekoracija kombinuje slike i osobine Apola , sa kraljevim potretima i znamenjem.

131-10.jpg (7592 bytes)Water sculptures

Bile od kamena ili bronze Versajske fontane proizvode stvarne koreografije od vode. 23 od razlicitih fontana u okviru Versaja i Trianona stvaraju hidraulicni efekat. Oblik mlaza odredjuje da li voda sikljana gore u mjehuricima ili prsce.Sve fontane se pokrecu za vrijme pune igre Fontana(GRANDES EAUX).

Hunting ground

Za vrijeme starog rezima zemljiste zamka je bilo 8 puta prostranije nego danas . Ono sto se danas naziva velikim parkom je prije bilo manji park, prvobitni veliki park je bio koristen za jahanje,dok je manji park bio koristen kao loviste. U zidove koji odvajaju ova dva parka bili su ubaceni jarkovi koji su sprecavali vukove da ulaze.

111-1.jpg (7149 bytes)A Grand Canal as in Venice

Kanal zauzima povrsinu 44 hektra , a izvan svojih ivica prostire se na jos 7 kilometara.

Glavna srednja linija se pruza bezgranicnim vidikom u pravcu zapada izmedju polozaja visokih talijanskih topola cije siluete se mogu vidjeti izvan vode.Gradjevina na centru kanala nazvana mala Venecija evocira gondoliere i njihove gondole, jahte ,kuhinje na brodu,koje obuhvataju citave flote koristene za izlete,koncerte i pomorske svetkovine.Uspravan rukavac kanala medjutim povezuje Menazeriju sa Trianonom.

An orderly forest

Oko velikog kanala su sumska mjesta sa lokalnim drvecem sada prosjecenim sirokim stazama . Ove aleje popunjeme redovima drveca su nazvane imenima koja ne nesto podsjecaju poput "ha ha alley", "peacock alley" itd.

134-37.jpg (6004 bytes)Orangery garden

Oranzerija u versaju je zakopana u padini ispod zamka;okruzena sa velikim stepenistem , ostaje perfektno zasticena.Zato sto se suocava sa jugom i duplo je zastakljena, temperatura ostaje stabilna izmedju 5 i 8 stepeni celzijusovih, cak i zimi.

Cathedral like arhitekture

Zbog svoje sirine ,visine od 13 metara,i ciste konture Oranzerija je jedna od zgrada gdje je Jules Mansarat prikazao svoj najbolji talenat arhitekte.

1,080 Fragile Trees131-12.jpg (8965 bytes)

Zasadjeno u kutijama je krhko drvece narandzi iz Portugala, Spanije i italije + drvece limuna, nara (staro preko 200 godina),oleandri , palme , cak i stabla paradajza.Drvece daje male kolicine voca zato sto je dekorativno potkresano u lopte.Bastovani ih iznose vani u ljetnim mjesecima,sredinom maja,a vracaju u oranzeriju sredinom oktobra.Oranzeriju treba posjetiti ljeti da bi se procjenila njena arhitektura, a zimi da bi se uzivalo u tropskim sumama u Versaju. Ljeto je takodje period kada je Versaj otvoren za posjetioce.