Istorija
Home - Horoskop - Istorija - Kineski horoskop - Kompatibilnost znakova

Kada se pomene horoskop, mnogi ljudi sumljicavo zavrte glavom imajuci u vidu astroloske poruke koje se objavljuju u novinama, a koje su uglavnom zabavnog karaktera. Ovakav, krajnje pojednostavljen, pristup astrologiji u znatnoj meri degradira ovu drevnu discipline ciji koreni sezu daleko u proslost. O tome sta je zapravo horoskop, za nas list govori profesor astrologije Jovana Lucic Gajic iz Beograda.

Tehnicki termin HOROSKOP izveden je iz dve grcke reci, "HOROS" (sat, cas) i "SKOPEIN" (posmatrati, gledati), sto bi najjednostavnije preveli kao "posmatrac vremena". HOROSKOP je sematski prikaz polozaja Sunca, Meseca i osam planeta na Nebu u odredjenom trenutku, posmatrajuci sa Zemlje.

Ako je u pitanju Horoskop coveka, taj trenutak je tacan datum, vreme i mesto rodjenja, sa preciziranom geografskom sirinom i duzinom.

HOROSKOPI koji se najcesce mogu naci u stampi, dnevni ili mesecni, odnose se samo na polozaj Sunca u trenutku rodjenja, oni individualno, nisu ni priblizno tacni, jer tretiraju samo jednu od mnogih arhetipskih potreba coveka, ili samo jedan segment zivota.

Kako je licni, radix (lat.osnova, temelj, koren) horoskop veoma kompleksan, kao i svaki covek, potrebno je raditi LICNI radix/natalni, godisnji, mesecni i sl. Horoskop.

Predmet Proucavanja i Poreklo Astrologije

Astrologija je nauka koja se bavi proucavanjem uticaja kosmickih sila (ciji su izvor nebeska tela) na pojedinca, prirodu, drustvo. Kod drevnog coveka smatrana je "kraljicom nauke" i osnovnim sredstvom spoznaje coveka i drustva u celini.

Astrologija potice iz drevnog Vavilona, odakle je krenula put Grcke, Rima, Egipta, Irana, Indije, Severne Azije, Tibeta, Kine, Koreje i Japana. Prvi pisani trag covekovog zanimanja za astrologiju, potice iz Mesopotamije (danasnja teritoriju Irak) iz asirsko vavilonskog dokumenta na glinenoj plocici poznatog pod nazivom:"kad Anu Enlil". 

U Vavilonu je astrologija smatrana najtipicnijim oblikom predskazanja buducnosti.

U periodu od oko V veka pre nove ere sastavljene su prve zvezdane karte.

Vavilonski astrolozi nisu mnogo objasnjavali geometrijsku prirodu kretanja zvezdanih jata ili planeta. Vavilonski astrolozi prvi su otkrili razliku izmedju fiksnih zvezda i zvezda lutalica a takodje su prvi zapazili uticaje koje su imali medjusobni uglovi planeta na ljude poznatiji kao aspekata.

U periodu Seleukida, 410 godine pre nove ere, podeljena je ekliptika na dvanaest jednakih delova, od po 30 stepeni, sastavljene su planetarne tablice i uveden je lunarni racun.

Kao pecat vavilonske astrologije, pojavljuje se teorija da nebo sadrzi "palate" tri glavna bozanstva, koja upravljaju "bozanskim putanjama", nad tri pojasa duz ekvatorskog pojasa:

ANU, ENLIL: Rakove obratnice i Jarceve obratnice

Povrsina Meseca je podeljena na cetiri dela (sektora) koji su predstavljali cetiri velike zemlje i cetiri strane vavilonskog sveta:

ELAM, AKAD, AMURU i SUBARTU

Smatrano je da su meseceve mene imale veliki uticaj na coveka i njegov zivot. Planete su poistovecivane sa bozanstvima iz vavilonskog panteona:

Jupiter sa MARDUKOM, Venera sa ISTAR, Saturn sa NINIB, Merkur sa NEBOM, Mars sa NERGAL, Sunce sa SAMASOM, Mesec sa SINOM.

I pored matematicke nepreciznosti, vavilonska kultura, zajedno sa svojim otkricima, postavila je bitan temelj na kome su se stvarale pretece naucnih predvidjanja.

Grci i Rimljani su bitno razvili oblast astrologije, tako da vavilonsko znanje nije znacajnije uticalo na njih sve do druge polovine IV veka pre nove ere.

U II veku pre nove ere, Hiparh je sastavio teorijsku podlogu za izracunavanje horoskopa poznatiju kao "Tetrabiblos".

Na vavilonsku ideju da se svaki sat stavi pod uticaj neke planete, Grci su konkretno povezali do tada znanih sedam planeta: Saturn, Jupiter, Mars, Sunce, Veneru, Merkur i Mesec sa odredjenim satima u toku dana.

130-te godine pre nove ere, Hiparh je odredio slaed ravnodnevnice i postavio temelj astrologije koju i danas poznajemo. Zastupao je teoriju da je astrologija stara preko 270.000 godina.

Predvidjanja na osnovu grckih instrukcija, bila su toliko precizna, da su ih prihvatili arapi, kabalisti u jevrejstvu ali i hriscani.

Grci su astrologiju kombinovali sa alhemijom, medicinom, minerologijom, anatomijom i hromoterapijom.

Boje zbog svojih simbolickih karakteristika poistovecivane su sa planetama na sledeci nacin:

Saturn sa sivom i zelenom bojom, Mars sa prenaglasenim tonovima crvene boje, Jupiter sa belom i plavom bojom, Merkur zbog svoje promenljive prirode sa bilo kojom bojom.

Dvanaest jednakih polja podeljeni su na 30*, a sedam planeta poisovecivane su sa odredjenim uglavnom zivotinjskim simbolima:

Saturn sa Jarcem, Mars sa Ovnom, Jupiter sa Kentaurom, Merkur sa devojkom koja drzi snop zita, Venera sa Bikom, Sunce sa Lavom i Mesec sa Rakom

Drevni astrolozi, koristili su Sunce, Mesec i do tada poznatih pet planeta (Merkur, Veneru, Marsa, Jupiter i Saturn) u analizi jednog horoskopa. Medjutim, u mitologiji, starih naroda pominjano je jos nekoliko planeta: 1781.godine otkriven je Uran, Neptun je otkriven 1846.godine a Pluton 1930.godine. 

Primera radi, 13. marta 1781.godine Uran je otkrio Viljem Hersel (1738-1822), profesionalni orguljas u britanskoj crkvi, uperivsi teleskop koji je sam konstruisao, ka sazvezdju Blizanaca u potrazi za dvojnim zvezdama, i na sopstveno iznenadjenje ugledao nepoznat objekat u obliku diska. Pomislio je da se verovatno radi o kometi. 

Pogledajmo horoskop dogadjaja za trenutak otkrivanja Urana. Zamislite sliku. Nas radoznali orguljas nakon vecernje mise, se penje u svoju sobu, mirno vecera, i konacno uzima svoj teleskop. Trenutak otkrica morao bi biti 20:47, Vremenska Zona: LMT+00:00. Evo i zasto. U momentu otkrica Ascendent dogadjaja se nasao na 23*Vage (stepen iznenadjenja, otkrica - Uranov stepen); Uran je u trenutku dogadjaja napredovao do trigona prema Ascendentu - ponovo imamo simboliku iznenadjenja; Sunce je u aplikacionoj opoziciji prema vladaru Neptunu, pa imamo i pogresan zakljucak; Saturn i Mars iz 03.polja formiraju opoziciju prema Uranu i eto i ideje o "brzom, vatrenom (Mars) kamenu (Saturn)". Vladar Sunca(Centralni dogadjaj) i stepena Urana (iznenadjenje, otkrice) je na svu srecu Jupiter u 02.polju u aplikacionoj konjunkciji sa Mesecom. Otkrice Urana donelo je slavu Herselu(aplikaciona konjunkcija Mesec/Jupiter)). Britanski kralj Dzordz III dodelio mu je dozivotnu penziju od 200 funti i zvanje kraljevskog astronoma ciji je zadatak bio da clanovima kraljevske porodice povremeno pokazuju na nebu nebeska tela. Za uzvrat, Hersel je predlozio da se nova planeta nazove Georgium sidus (Dzordzova zvezda). "Ja sam sistematski ispitivao svaku zvezdu na nebu, ne samo te velicine nego i mnogo slabije. One noci bio je njen red da bude otkrivena.... Da sam bio sprecen one veceri, otkrio bih je sledece." 

Da bi preciznije utvrdili orbitu Urana astronomi su tragali za starijim podacima o Uranu, i pronasli da je Uran bio osmatran 22 puta pre Herselovog otkrica. Najstarije zapisano osmatranje Urana dogodilo se 23. decembra 1690. od strane Dzona Flemstida. Dakle, nisu se otkrica dogodila tako skoro. Usput, u mnogim hramovima i piramidama, nadjeni su zapisi o postojanju cak i dvanaest planeta. Mozda je ljudska svesnost postala vremenom retrogradna?

Uran, Neptun i Pluton se smatraju transcendentalnim, duhovnim, planetama. Imaju generacijsku simboliku, uticu na istorijske dogadjaje, kolektivnu sudbinu covecanstva, izazivaju burne i temeljne promene: revolucije, strajkove, inflacije, epidemije, ratove i sl.